Zo blijf je gezond tijdens de vakantieperiode

Door Esther de Vries, Personal Voedingscoach

De vakantieperiode breekt aan. Misschien ga je op vakantie naar het buitenland of ga je weg in eigen land. Of misschien geniet je lekker van je vrije dagen in je eigen achtertuin. Wat je ook gaat doen, het is een fijn vooruitzicht om even vrij te zijn.

Op je werkdagen heb je vaak een vaste structuur van maaltijden en tussendoortjes. De meeste mensen lukt het vaak goed om op deze dagen gezond te eten. Maar straks heb je vakantie, is er veel minder structuur en liggen de verleidingen op de loer. Hoe blijf je dan toch gezond?

Blijf lekker bewegen
Om je fit te blijven voelen is het belangrijk om te blijven bewegen, ook in de vakantie. Maak een wandeling, ga lekker zwemmen, pak de fiets, neem de trap in plaats van de lift. Er zijn voldoende mogelijkheden om lekker te blijven bewegen, ook in de vakantie.

Drink veel water
Frisdrank bevat veel suiker. Als je jezelf aanwent om water te gaan drinken, dan krijgt je lichaam heel wat minder suiker binnen. Frisdrank onttrekt ook veel vocht uit je lichaam (net als alcohol en koffie). Af en toe een glaasje wijn of een biertje op vakantie mag best, maar doe het niet te vaak.

Neem gezonde tussendoortjes mee
Als je een dagje weg gaat, zorg dan dat je gezonde tussendoortjes meeneemt. Een stuk fruit, een bakje rauwkost of een zakje noten.

Maak gezonde keuzes
Als je een keer buiten de deur eet, probeer dan een gezonde keuze te maken. Neem een lekkere salade, kies vaker voor vis dan voor vlees en neem óf een voorgerecht óf een toetje.

Geniet!
Vakantie is ook om te genieten, dus neem eens een ijsje, ga lekker barbecueën en geniet van een glaasje wijn. Maar neem er dan ook echt de tijd voor en creëer je eigen genietmoment. Zó blijf je gezond tijdens je vakantieperiode.

- promotie -Wil je ook ná je vakantie een gezonde leefstijl aanhouden en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met mij op: info@personalvoedingscoach.nl of 06-30195778

[Deze column is ook verschenen in De Stempel van 21 juli 2021]