Wijkmanager Paul Hilgers aan de slag in Empel

Bijdrage namens De Stempel in samenwerking met Paul Hilgers

‘Journalist, filmregisseur. Dat waren de beroepen waar ik als zestienjarig jongetje van droomde. Of toch liever onderwijzer, hetzelfde beroep als mijn vader. Hij was jarenlang hoofd van de Lukasschool  op Zuid/Gestelse buurt, de wijk waar ik ben opgegroeid.’  

- promotie -

Zo begint Paul Hilgers zijn verhaal als we als Stempel nader kennis willen maken met deze gloednieuwe wijkmanager van Empel. Hij vervolgt lachend: ‘Inmiddels ben ik al 43 jaar ambtenaar, bij dezelfde gemeente. Ook dat nog. Iedereen die nu het etiket ‘sneu’ op mijn voorhoofd plakt, geef ik groot gelijk.’

Het begon voor Paul op 1 oktober 1978 voor halve dagen bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Hij studeerde namelijk nog op het Moller-instituut in Tilburg voor leraar Aardrijkskunde.

Dus het is allemaal begonnen met een bijbaan?

‘Ja, ik kreeg – altijd leuk dat weer eens op te zoeken  – 745 gulden netto per maand, omgerekend nog geen 350 euro. Ik weet nog dat ik dacht ‘dat wordt snel op zoek naar een ander bijbaantje’.Maar tjonge, wat heb ik me vergist, want ik vond ik het steeds leuker, noem het een beetje een eer, om voor onze mooie stad te mogen werken.’

Van het één kwam dus het ander…

‘Ik stopte met mijn MO-opleiding, mocht van de baas onder werktijd studeren en maakte zowaar de Hogere Bestuursacademie af. Maar veel belangrijker, ik mocht de stad in als beleidsmedewerker Welzijn én Onderwijs. Het bloed kruipt dus waar het niet gaan kan. Een groot aantal jaren heb ik binnen het sociale domein van alles gedaan: van jeugd- en jongerenwerker tot ouderenbeleid, van accommodatiebeleid tot inburgering. En op die manier onze stad heel goed leren kennen.’

Wanneer ging je “de wijk” in?

‘In 2005 begon het wijkgericht werken en werd ik wijkmanager van Rosmalen. Als Bosschenaar kwam ik daar niet meteen in een warm bad. De samenvoeging was al een aantal jaren achter de rug, maar het was toch bijzonder om sommige sentimenten te ervaren. Met ‘warmte en aandacht’ was er toch snel een vertrouwensband met o.a. de 7 wijkraden die Rosmalen toen kende. Ik heb daar nu nog steeds prima contacten.’

Foto: Sandra Peerenboom

Wat spreekt je het meeste aan in je werk als wijkmanager?

‘In 2009 ging ik verder als wijkmanager in Oost/Hintham. Vooral Oost, met de Graafsewijk en de Aawijk is een heel andere wijk dan Rosmalen. Ik heb door de jaren heen geleerd dat ons werk toch overal een beetje hetzelfde is: zorgen voor verbinding. Zo vind ik ‘verbindingsofficier’ nog steeds een mooie aanduiding. Helpen waar het kan en vooral niet in de weg lopen. Dat laatste is belangrijk want gelukkig gaan heel veel zaken gewoon goed. Afstemming en samenwerking met de vaste wijkpartners (wijkagenten, jongerenwerk, welzijnsorganisaties en onderwijs) is ook van groot belang.’

En nu dus naar Empel…

 ‘Op 1 januari heb ik, als wijkmanager, Empel overgenomen van mijn collega/vriend Ronnie van Gaal. Geen eenvoudige opgave, want ik las de lovende kritieken bij zijn vertrek. Gelukkig hebben we veel dezelfde karaktereigenschappen. We zeggen zoveel mogelijk  ‘ja’, hebben geen ‘9 tot 5’ mentaliteit en ‘zichtbaarheid en nabijheid’ staan hoog in het vaandel met natuurlijk de liefde voor onze stad.’

Tot slot, hoe kunnen we je het beste bereiken?

‘Het meest gemakkelijk via de mail: P.Hilgers@s-Hertogenbosch.nl . Verder ben ik op facebook te vinden https://www.facebook.com/wijkmanagerEmpel  en twitter  https://twitter.com/paulhilgers . Onze vaste steun en toeverlaat is Claudia van Eijndhoven c.vaneijndhoven@s-hertogenbosch.nl . Zodra het kan vind je mij op één van de terrassen, want er gaat niets boven live-ontmoetingen, en (lachend) ja, ik blijf werken totdat ik met pensioen MOET. Dat is nog ruim 3 jaar. Empel is voorlopig dus niet van me af, ik heb er zin in !’

[Dit artikel is ook verschenen in De Stempel van 17 maart 2021]