Voice Sensation brengt het verhaal van de Messias

Theaterkoor Voice Sensation en combo brengen het verhaal van de Messias op zaterdag 24 maart om 20.00 uur en zondag 25 maart om 15.00 uur Landelinuskerk, Proosdijstraat 14 in Empel. Dat gebeurt onder muzikale leiding van Han van den Heuvel en met regie van Nynke van Vessem.

Voice Sensation zet met eigen muzikale bewerking en eigen spel een nieuwe versie van The Messiah van G.F. Händel op de planken voor jong en oud. Kaarten kosten € 8,50 p.st. en zijn verkrijgbaar bij bakkerij Erkeland of via www.voicesensation.nl. Uiteraard kunt u ook via een van de koorleden kaarten bestellen.

- promotie -

Heel veel mensen in Empel kennen The Messiah van Georg Friedrich Händel (1685-1759). Maar wat velen niet weten, is dat Mr. Händel in zijn latere jaren ernstig ziek was en dat hij lange tijd een huishoudster had, ene Miss Fraser. Voice Sensation kwam haar op het spoor en geeft in Het verhaal van de Messias een eigen interpretatie van wat zich destijds afspeelde. In dit artikel geeft Miss Fraser een inkijkje in zijn leven.

Miss Fraser, wat bijzonder fijn dat we U hebben weten te strikken voor een openhartig interview over uw belevenissen met Mr. Händel, voorwaar een grootse componist! U zult als zijn huishoudster vast en zeker een boekje open kunnen doen over de beste man in zijn thuissituatie.

Hoe is het zo gekomen Miss Fraser, dat u in dienst kwam bij Mr. Händel?

“Nou, ik ga elke zondag naar de mis en de pastoor vroeg mij. Hij vertelde mij dat Mr. Händel iemand zocht.”

Wat kunt u mij vertellen over zijn eigenaardigheden?

“Hij is soms wat nukkig, eigenwijs en ook wel een beetje nors. Maar meestal is hij keurig hoor. En hij houdt wel van een glaasje.”

U kent mr. Händel nu al wat langer. Is er inmiddels wat moois opgebloeid tussen jullie?

“Wat een ondeugende vraag. Ik noem hem nooit bij zijn voornaam. Hij heet Georg Friedrich Händel, maar ik zeg altijd Mr. Händel! Ik word door hem keurig Miss Fraser genoemd. Hij behandelt mij met respect, maar ik weet niet of er gevoelens van zijn kant zijn voor mij. Ik weet eigenlijk niet eens hoe oud hij precies is. Dat heb ik nog niet durven vragen.”

Hij is nog niet op sterven na dood, toch?

“Hij is wel flink ziek geweest, zelfs zó ziek dat ik dacht: hij haalt het niet! Wonder boven wonder kwam hij er toch bovenop. Toen hij nogmaals ernstig ziek werd, zag hij het licht van God. Dat kwam eigenlijk door Jennens, een bekende dichter uit onze tijd. Mr. Händel zat in zak en as. Er kwam geen geld meer binnen. Hij raakte aan lagerwal en begon met drinken. Maar door de gedichten van Jennens en zag hij opeens het licht. Hij ging weer driftig componeren en zo is The Messiah ontstaan. Hij heeft 21 dagen achtereen gecomponeerd. Hij wilde niet eens eten. Toen hij klaar was, stortte hij helemaal in en heeft 72 uur moeten slapen om bij te komen.”

Kunt u ook iets vertellen over de inhoud van de gecomponeerde liederen?

“The Messiah is een oratorium, een omvangrijk vocaal werk, met een geestelijke inhoud voor orkest, zangsolisten en een koor. Je kunt het eigenlijk zien als een soort passieverhaal. Er zijn liederen voor Pasen en Kerst. Het begint met de profeten die voorspellen dat er een kind gaat komen, een koning. Daarna volgen de geboorte, het sterven, de verrijzenis en de hemelvaart van Jezus Christus.”

Is er ook een nummer bij, Miss Fraser, waarvan u zegt: dat is mijn favoriet?

“Ja, dat is het eerste nummer: Comfort Ye. Er zit zoveel beleving in. Het is één van de eerste nummers die hij schreef. Mr. Händel was daar zelf ook erg mee bezig: het getroost willen worden.”

Laatste vraag: zijn we nog dingen vergeten waarvan u zegt: Als u de inwoners van Empel wilt informeren over Het verhaal van de Messias en Mr. Händel dan moeten jullie dit nog weten?

“Oh, u wilt graag iets sensationeels hebben om mee te eindigen? U zou aan de lezers van De Stempel kunnen voorhouden dat het spannend is of er een relatie tot stand komt tussen de ietwat preutse stijve Engelse huishoudster Miss Fraser en de losbandige bourgondische Mr. Händel. Ze moeten daar uiteraard voor naar de voorstelling komen op 24 of 25 maart in onze eigen Landelinuskerk in Empel.

Dank u wel Miss Fraser voor dit openhartige interview!

In reaktie op het interview zegt Mr. Händel:

“Nors en nukkig? Ach, het is niet zo’n beste tijd geweest. Er kwam al jaren geen normale aria of oratorium uit mijn pen. Ik werd er weleens depressief van. Ik kan me wel voorstellen dat Miss Fraser me destijds een oude zeur vond. Het is trouwens echt een schat hoor, die miss Fraser. Dat zou ik eens wat vaker tegen haar moeten zeggen misschien…?”