Van Bergen en Toebak, een familiegeschiedenis

Door Marja van Kampen-Molenaar

De Van Bergens vestigden zich hier al eeuwen terug…

- promotie -

De Stempel snuffelt graag in de groep “Ons Empel” op Facebook en las daar dat Petra van Bergen stamboomonderzoek doet naar haar familie, die zich begin 17e eeuw vestigde in Het Slot te Empel. Het resultaat blijkt meer dan alleen een optelsom van feiten, maar een boeiende speurtocht naar haar familie in Empel, Engelen, Meerwijk, Dieskant en de wijde wereld, vervat in een vuistdik boek.

Het enthousiasme spat er af

Auteur Petra van Bergen is een ware spraakwaterval als het over haar familie gaat. Met twinkelende ogen en een brede glimlach somt ze hartstochtelijk namen, jaartallen en anekdotes op over de familie Van Bergen-Toebak. Zeker, de naam van haar in Engelen geboren oma doet ook mee. Na een 3-jarige intensieve speurtocht ziet ze de strijdvaardigheid van haar familie duidelijk terug in haar voorvaderen.

Wie is toch die Petra den Otter, geboren van Bergen?

Deze jeugdige vrouw is een daadkrachtige duizendpoot, getrouwd met Rien die, net als “onze” Toon, in de tegels zit. Samen hebben ze 2 volwassen kinderen. Al meer dan 30 jaar runt ze lingerie-speciaalzaak Classic Style in Schijndel en veel vrouwen weten die te vinden. Voor de research naar haar wortels reisde ze van hot naar her en verder. Om echt alles te weten te komen over haar familie, snuffelde ze in digitale archieven, maakte intensief gebruik van telefoon, social media én familiepraat. Ze schreef het liefst ’s morgens vroeg alles op en ach, verder was het een kwestie van volhouden en dat kunnen de Van Bergens.

Borrelpraat of vleugje waarheid

De allermooiste verhalen gaan van mond tot mond, eeuwenlang. Stilletjes gaat ’t gerucht, zonder waarborg zwart-op-wit, dat Adriaen van Bergen, de schipper van het Turfschip van Breda, familie is. Hij bedacht de list om soldaten Breda binnen te smokkelen en zo de Spanjaarden te verdrijven tijdens de 80-jarige oorlog. Stel je voor, ook een Van Bergen-standbeeld!  Ach, het zou kunnen dat zíjn nazaat naar Het Slot trok, ene Anna van Orthen huwde en alles zo begon. Het gevonden familiewapen blijkt praktisch gelijk aan dat van Adriaen.

Een traantje wegpikken

Het toeval wil dat Petra een portretschilderij van een vrouw kreeg, waarvan men beweerde dat het een Van Bergen was. Ze plaatste een foto in de groep “Ons Empel” en tot haar en zijn opperste verbazing herkende een man uit Empel de vrouw en zocht contact. Zij was de grote liefde en eerste vrouw van de vader van deze man, maar stierf jong aan baarmoederhalskanker. Laat het nu om haar tante Marie, de oudste dochter van Hendrikus van Bergen gaan. Triest dat ze net voor baby Oscar, een pleegkindje, zorgden en die daarna rücksichtslos weggehaald werd.  Petra wilde per se weten hoe het de baby verder verging. Niemand wist het, maar zij kwam er tóch achter. Oscar werd later door een kinderloos echtpaar uit het weeshuis opgehaald en kreeg in zijn nieuwe woonplaats ‘s-Heerenberg een andere naam. Het mooie is dat de Empelnaar en het ‘pleegkind’ nu contact hebben. “Als mijn vader voor hem had kunnen blijven zorgen was hij per slot van rekening mijn oudste broer geweest”.

Interesse in deze familiegeschiedenis?

Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven, ruim 600 pagina’s met foto’s, kaartjes plus een harde kaft. De oplage is beperkt, maar schrijf je vóór 7 mei via onderstaand emailadres in, dan ben je verzekerd van een exemplaar voor €49,95. Petra houdt de boekpresentie op zondag 13 juni, de sterfdag van haar vroeg overleden vader.

Wij zijn onder de indruk van Petra’s doorzettingsvermogen en zeg nou zelf: zo staat Empel ook weer ‘ns op de kaart. Dank daarvoor. Info: classicstylelingerie@gmail.com

[Dit artikel is verschenen in De Stempel van 28 april 2021]