Uitbreiding Bestuur Stichting Mariakapel Oud-Empel

Door José Verhallen-van Lith, interim-voorzitter

Dank aan Gerrit en Ton

- promotie -

Het is een tijdje stil geweest, maar dan nu wat nieuws van ons. We waren al even bezig om nieuwe bestuursleden te zoeken. Onze oud-voorzitter, Gerrit Mulders, gaf in december 2020 aan dat het voorzitterschap te veel werd voor hem i.v.m. ziekte. In februari 2022 is Gerrit helaas overleden. Toeval én heel bijzonder dat in dezelfde tijd ook de eerste voorzitter de heer Ton Dekkers, die de kapel mee opgebouwd heeft, ook is gestorven. We zijn aan Gerrit en Ton veel dank verschuldigd. Met passie en grote betrokkenheid hebben ze zich allebei optimaal ingezet. Alles gedaan voor de kapel: dat mooie plekje van serene rust.

Uitbreiding bestuur

En dan nu het goede nieuws: ons bestuur is inmiddels uitgebreid met Evert Reuser, Wim van Eijk, Wim de Bekker en Paul Merks. In deze tijd waar het niet gemakkelijk is nieuwe bestuursleden aan te trekken, zijn wij blij met een zevenkoppig bestuur.

De tuin

De tuin is door de gemeente verzorgd. Wel jammer dat het beleid van de gemeente beperkt is, waardoor struiken en vaste planten door elkaar groeien. Zo groeien de planten elkaar kapot. Kortom, het snoeiwerk laat te wensen over. Hopelijk wordt dit in de winter weer eens goed aangepakt. Frans Pels, de beheerder, houdt dit goed in de gaten. Frans en zijn vrouw Nelly zorgen dat er elke dag kaarsen branden, er een bloemetje staat en dat de kapel schoon blijft. Super dat er nog mensen zich vrijwillig in zetten voor een kapelletje dat rustiek is gelegen aan de dijk met vele herinneringen.

Vlag

Onze vlag: een symbool voor vrijheid, verbondenheid en vrede, is in deze tijd van onrust over de hele wereld een waardevol gegeven.

Spaans bezoek

Na lange tijd komt er weer bezoek. Dit was niet mogelijk in verband met corona. Op 3 december 2022 rond de klok van 11.00u komt er een grote groep Spaanse soldaten de kapel bezoeken. Het is heel mooi om te zien dat het gehele jaar rond ook veel Spanjaarden bij de kapel een kijkje komen nemen. We hebben in het gedachtenisboek over de laatste maanden gekeken en het is bijzonder om te zien dat zoveel Spanjaarden iets in het gedachtenisboek hebben geschreven. Dat waren er toch 100! En zij komen niet alleen, maar vaak met groepjes. Uitzonderlijk en mooi hoe het Wonder van Empel in Spanje leeft! Dat zegt iets over vrijheid en verbondenheid en nog meer over vrede.

[Deze bijdrage is verschenen in de Stempel van 2 november 2022]