Ton schrijft: Wissel

Door Ton Geerts

Deze Stempel komt uit op de dag dat we wisselen van dagen die korter worden, naar elke dag weer een beetje langer licht. Een natuurlijk proces, gestuurd door de plaats van de aarde ten opzichte van de zon.

- promotie -

Al tijden gaat dit zo. Het is geen keuze, maar het heeft zeker wel impact op ons ritme. Mensen op de andere helft van de aarde hebben juist zomer deze tijd van het jaar en vieren kerst met zonnebrand. Als je het zo gewend bent is het waarschijnlijk net zo gewoon, maar vanuit mijn Hollandse ervaring hoef ik niet zo nodig te wisselen.

De trein

Op sommige wisselingen hebben we geen of weinig invloed. Andere ondergaan we. Een treinmachinist zet ook niet zelf de wissels in het juiste spoor. Hij is er echter wel volledig van afhankelijk om op de juiste bestemming uit te komen. Een geboren volger zal zich helemaal content voelen bij de rol van de machinist. Het is ook best een rijk gevoel dat er voor je gezorgd wordt, het juiste pad gezet is en je dat op de beste manier mag volgen. Hoe anders is dat als automobilist waar je kaders de wegen zijn, maar je zelf moet zorgen dat je de juiste afslagen neemt. Om over anderen die jou in de weg zitten op de baan waar jij naar toe wil nog maar te zwijgen. De trein is zo gek nog niet!

De Klaverstraat

Weer een heel andere wissel is ons huis. Ik ben opgegroeid in de Klaverstraat. Mijn ouders hebben in 1965 eigenhandig het huis gebouwd en in de loop van de tijd verbouwd en aangepast. We hebben er met veel plezier gewoond. En dat het goed toeven is blijkt wel dat bijna de hele straat decennialang in hetzelfde huis is blijven wonen. Tot de laatste jaren. Ineens zijn in de Klaverstraat juist veel huizen van eigenaar of bewoner gewisseld. Nieuwe bewoners starten weer met een nieuwe kijk op de straat en de huizen worden verbouwd om weer volledig te voldoen aan de wensen van deze tijd. Als ik door ‘onze’ straat rijd, kijk ik mijn ogen uit naar de prachtige huizen die verbouwd zijn of worden. Ik hoop dat de nieuwe bewoners er met net zoveel plezier wonen als wij altijd gedaan hebben.

Het Empels Gat

Ook actueel in ons dorp zijn de wisselingen in en rondom het Empels Gat. De weilanden die de rand van het dorp van de plas scheiden zijn inmiddels bouwrijp gemaakt. Aan de kant van de A2 zijn zelfs al de eerste kantoren en magazijnen in gebruik genomen. Wonen en werken komen straks weer mooi samen hier. Maar is het nu Empels Gat of Rosmalense Plas? Het ligt aan de Empelseweg, aan de Empelse kant van het Maximakanaal. Daarom wil ik ervoor pleiten dat het Empels Gat ook zo gaat of blijft heten en dat het ontwikkeld wordt tot een mooi gebied waar Empelnaren weer trots op kunnen zijn.

Het nieuwe jaar

De laatste wissel van dit jaar is natuurlijk de jaarwisseling. Ik wens iedereen heel fijne feestdagen en een voorspoedig nieuw jaar!

[Deze bijdrage is verschenen in de Stempel van 21 december 2022]