Ton schrijft: wetenschappelijk gezien

Door Ton Geerts; verschenen in De Stempel van 3 februari 2021

Al van jongs af aan ben ik nieuwsgierig naar hoe dingen werken. Ik wil weten hoe het in elkaar steekt. Waarschijnlijk omdat ik graag mijn eigen keuzes maak en ook naar mezelf wil kunnen onderbouwen wat mijn gevoel me ingeeft.

- promotie -

Johan Cruijff

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt” aldus Johan Cruijff. Als het over voetbal gaat, dan haak ik heel snel af, maar zijn uitleg werkt natuurlijk op veel meer onderwerpen. Neem het bouwpakket van een gemiddeld Zweeds meubel. Het eindresultaat ziet er heel logisch uit. Maar in de praktijk lijken de onderdelen toch meer op elkaar dan op het plaatje. Pas als je op pagina 7 van de instructie alleen nog maar te grote schroeven over hebt voor te kleine gaatjes, wordt de logica duidelijk van hoe het geheel in elkaar gezet moet worden.

Victor Mids

Het is heel simpel als je het weet. Vorig jaar mocht ik een live-optreden van Victor Mids bijwonen. Ongelofelijk hoe hij een zaal vol techneuten, die zich over het algemeen niet voor de gek laten houden, volledig in de maling weet te nemen: “om ze het gevoel van verwondering terug te geven” naar eigen zeggen. Ik wist dat ik in de maling genomen zou worden en toch kon ik niet geloven wat ik voor mijn ogen zag gebeuren. Een paar dagen later was de goede man op tv. Hij verklaarde (een deel) van een truc: “het was geen vingervlugheid, maar hij zoekt zijn methodes op cognitief niveau” (Victor Mids). Moet je net aankomen bij al die techneuten.

Albert Einstein

“The more I learn, the more I realize how much I don’t know” (Hoe meer ik leer, des te meer kom ik erachter hoeveel ik niet weet, Albert Einstein). Ook weer zo’n mooie kreet die mij terugwerpt op mezelf. Het is toch zeker zo dat, doordat ik meer weet, ik meer bagage bij me draag om de juiste besluiten te nemen. Daarmee kan ik mezelf een hoop ellende besparen. Het loont in mijn ogen altijd om te streven naar begrijpen.

Onwetenschap

De wetenschap is voor mij een nog altijd uitdagend terrein, mijn nieuwsgierigheid blijft. Al pleit ik er wel voor om het om te keren: wetenschap zou eigenlijk onwetenschap moeten heten. De onderzoekers zijn immers nooit tevreden met de kennis die ze al hebben opgedaan en zijn dus altijd op zoek naar dat wat ze nog niet weten.

Vaccin

Toen duidelijk werd dat er in heel korte tijd een vaccin gemaakt was om daarmee de pandemie te lijf te kunnen gaan, was ik aan de ene kant opgelucht en aan de andere kant heel sceptisch. Mijn gedachten dwaalden af naar alles wat ik er niet over weet en waar ik mogelijk iets anders zag dan er in werkelijkheid plaatsvond. Maar mijn vertrouwen in de (on)wetenschap maakt dat ik inmiddels vol overtuiging kan zeggen dat ik uitkijk naar de dag dat ik een prik ga krijgen!

Tot ziens zodra de lockdown voorbij is.