Ton schrijft: Twijfel

“Zoals verwacht loopt alles anders” is de titel van de theatershow van Berthold Gunster. “Wie?”, zult u zeggen. Berthold is de grondlegger van Omdenken.

Het zijn de rode vlakken met zwart – witte tekst, steevast met een onverwachte kijk op een situatie. Ik ben fan van Omdenken en probeer het bij mezelf ook toe te passen als ik vastloop in een situatie. Of dat werkt? Daar twijfel ik nog over. Maar het voelt goed en oprecht, dus ik ga er mee door!

- promotie -

Herfst

Je zorgen maken is als een schommelstoel; je beweegt wel, maar komt nergens. En twijfel is een vorm van die zorg. Waarom twijfel ik dan nog eigenlijk? Zeker in deze tijd van het jaar komt er meer twijfel bovendrijven. In de lente maakt de natuur me optimistisch met nieuw leven, maar in de herfst, als de dagen korten en de bomen van kleur verschieten, geniet ik van het beeld, maar steekt er ook een briesje twijfel op. Doe ik wel de juiste dingen, sla ik niet een beetje door, of zie ik niet iets over het hoofd?

Formule1

Ik neem u de laatste tijd mee in mijn overwegingen over de energie-transitie en wat wij kunnen doen om de planeet een stukje mooier achter te laten dan we hem aantroffen. Ik rijd al enige jaren een elektrische auto en verwacht daarmee wat minder te vervuilen. Tegelijkertijd kijk ik al sinds de tijd van Michael Schumacher graag naar Formule1. Dat is nu niet bepaald een sport die milieumotiverend overkomt. Ik weet dat ze bomen planten om te compenseren voor de uitstoot. Maar het hele circus aan auto’s, coureurs en anderen die de wereld over vliegen om te gaan racen kost natuurlijk veel energie en produceert een hele smak ongewenste stoffen. Als Nederlanders zijn we op dit moment waarschijnlijk iets vergevingsgezinder nu Max het zo voortreffelijk doet. Hoe bijzonder is het dan, dat het moment waarop hij zijn tweede titel wint, omringd wordt door grote twijfel bij de fans, pers en zelfs bij Max zelf.

Veiligheid

Bij twijfel niet inhalen geldt als motto in het verkeer. Wel zo veilig. Als we bij twijfel over een beslissing besluiten niet te beslissen, dan kiezen we toch. Soms kunnen anderen ons nieuwe inzichten geven om de twijfel weg te nemen. En soms blijft de twijfel bestaan, omdat het antwoord gewoon niet voorhanden is.

Constante

In de loop van de jaren heb ik geleerd mijn twijfels onder woorden te brengen. Het begon met een onbehagelijk gevoel, om dat vervolgens te herkennen als twijfel. Inmiddels is dat dus uitgegroeid tot een actie om voor mezelf helder te krijgen wat ik wel en niet wil, en waarom ik daarover onzeker ben. Tegelijkertijd heb ik te doen met wereldleiders die twijfelen over de te nemen acties, omdat een land aangevallen of ingenomen wordt. Twijfel overkomt dus kennelijk iedereen en die gedachte sterkt mij dat er geen twijfel over hoeft te bestaan dat ook twijfel een constante is.

[Deze bijdrage is verschenen in de Stempel van 2 november 2022]