Ton schrijft: Subtiel

Door Ton Geerts; verschenen in De Stempel van 17 maart 2021

Stabiliteit is wel een van de pijlers waar ik lekker op ga. Niet dat alles altijd hetzelfde moet blijven hoor. Dat ‘vroeger was alles beter’ voelt voor mij een beetje als verstokt. Oude mensen hebben best vaak gelijk, maar wat als hun gelijk niet aansluit bij mijn gevoel? Dan blijft het toch vervelend. Dus doe ik het lekker eigenwijs op mijn eigen manier. Toegegeven, het zou echt niet voor het eerst zijn dat ik daarna terug kijk om vast te stellen dat die ouderen het nog niet zo bij het verkeerde eind hadden. Maar ja, ervaring is iets waarvan je pas weet wat het is, op het moment dat je het hebt…

- promotie -

Meedoen

Nee, ik ben niet zo van de nieuwe hippe dingen; hoef niet zo nodig grijze muren in huis omdat dat in is, of een Senseo koffiezetter. Maar ik ben enkele jaren geleden dan weer wel elektrisch gaan rijden, heerlijk! En inmiddels zie ik in de straat steeds meer elektische auto’s verschijnen. Gelukkig maar, want als we vastgehouden hadden aan wat we hadden, dan stond de straat nog vol met paarden.

Richting geven

‘Alles moet anders’ past beter bij politieke partijen, maar daarbij voel ik me minder thuis. Juist de weg van de geleidelijkheid geeft mij energie voor continue verbetering. Deze Stempel komt uit op de dag dat we mogen stemmen. Het moment voor elke burger om een klein stukje richting te geven aan de nieuwe koers die we als Nederland gaan varen. Zonder iets te kunnen voorspellen lijkt het veilig te zeggen dat de verandering hier heel veel kleiner zal zijn dan in Amerika.

Keuzes maken

Wat voor mij een kleine verandering is, kan voor een ander echter ook een aardverschuiving zijn. Toen ik na 15 jaar bij dezelfde werkgever collega’s vertelde dat ik zelf gekozen had mijn carrière bij een ander bedrijf voort te zetten omdat ik daar gewoon zin in had, reageerden sommige collega’s met begrip en instemming, maar heel veel anderen waren stomverbaasd. En ondanks dat ik 15 fantastische jaren daar gehad heb, waar ik ontzettend positief op terug kijk, ben ik blij dat ik toen die stap gezet heb. Tegelijkertijd is het ook hartverwarmend te zien dat er collega’s gelauwerd worden met 40 jaar dienstverband en nog elke dag met plezier naar hun werk gaan.

Wat was…

Als ik terug kijk op veranderingen, dan lijkt de weg meestal geleidelijk gegaan te zijn. Of het nu gaat om de opkomst van het internet, de mobiele telefoon of de mega stores. Het is vanzelfsprekend geworden door de tijd en op subtiele wijze zijn dit soort dingen onderdeel van het dagelijks leven geworden.

Wat komt…

Maar als ik vooruit kijk naar verandering, dan lijkt van subtiliteit weinig sprake: de energie transitie, de komst van windmolens of van het gas af. Allemaal zaken die ons voorspeld worden voor de komende periode en snel moeten worden ingevoerd. Zouden we daar over 20 jaar ook op terug kijken als subtiele verandering?

Covid

De onverwachte impact van de Covid pandemie, heeft mij wel met de neus op de feiten gedrukt dat, hoe subtiel ik het ook zou willen, grote veranderingen ook op ons pad komen en een plekje krijgen.