Ton schrijft: reizen

Door Ton Geerts

Voor de meeste van ons zit de vakantie er weer op. Nieuwe plekken ontdekt, lekker rustig aan gedaan, of misschien wel heel sportief geweest. Na een paar jaar in de buurt blijven, mochten we er weer op uit en veel van ons hebben dat ook gedaan. Ik hoop dat we allemaal een fijne vakantie gehad hebben en er met een goed gevoel op terugkijken!

- promotie -

Met de wachttijden op Schiphol en andere vliegvelden worden we opnieuw getoetst of we wel echt het vliegtuig willen pakken. De kosten voor vluchten nemen toe en het milieu bewijzen we geen dienst door ons naar verre oorden te laten verplaatsen. De auto dan maar? Met de huidige brandstofprijzen is dat geen goedkope keuze. Om over de files nog maar te zwijgen. Kortom, er wordt ernstig geknaagd aan het gevoel dat de wereld aan mijn voeten ligt.

De fiets

Terug van vakantie stuitte ik op een recent onderzoek naar onze mobiliteit en dat had goed nieuws: Nederlanders fietsen het meest en daarmee zijn we een voorbeeld voor de rest van de wereld. Gemiddeld 2,6 kilometer per persoon per dag. Ik moet direct bekennen dat ik persoonlijk dat gemiddelde geen goed doe helaas. Het vele fietsen wordt toegerekend aan de manier waarop wij onze openbare omgeving ingericht hebben. Niet de auto, maar de fiets krijgt steeds meer ruimte in de binnenstad en er zijn volop fietspaden waarop je, zonder gevaar van auto’s, veilig van a naar b kunt. Zo fiets je vanuit ons dorp eenvoudig naar Oss, of langs het kanaal in één rechte lijn naar Den Dungen. Dat hebben we goed voor elkaar met zijn allen.

De auto

Die prominente plek in de fietstop geeft een goed gevoel. Uit het tweede gedeelte van het onderzoek blijkt echter dat we niet alleen veel fietsen, maar ook in de top van de autokilometers zitten. Met de bijna 10 miljoen auto’s in Nederland rijden we gemiddeld, per persoon, 20 km per dag. In de afgelopen decennia is onze reistijd weliswaar niet toegenomen maar we komen in diezelfde tijd wel verder omdat we meer auto’s en asfalt hebben. Het hert loopt dus niet op de weg, maar de weg loopt door het bos.

Deelfiets

Ook zonder de wetenschap van dit onderzoek werk ik sinds corona veel meer thuis. Ik heb gelukkig een baan waarin dat goed mogelijk is. Daarbij voel ik me bezwaard maar niet schuldig om voor een vergadering van een uurtje naar Den Haag te rijden. Dat niet meer ze veel reizen voelt nu goed. Inmiddels ben ik erg nieuwsgierig geworden naar het gebruik van die groene fietsen en scooters die overal staan. Het concept van het delen van zo’n ding is best een mooie gedachte. Ik ben benieuwd of ik over twee of drie jaar net zo gemakkelijk een deelfiets pak, als dat ik nu niet meer in de auto naar Den Haag stap.

[Deze bijdrage is verschenen in de Stempel van 28 september 2022]