Ton schrijft: Het is slechts een getal

Door Ton Geerts

Over de besmettingsgetallen wil ik het in deze column niet hebben. Tussen het moment van schrijven en dat u het leest kan er immers al weer zoveel veranderd zijn.

- promotie -

Liever heb ik het over het getal 7. Veel mensen noemen 7 als je ze naar hun geluksgetal vraagt. Er zijn heel veel theorieën waarom dit zo is. Uiteenlopend van simpelweg het aantal dagen in de week. Of meer religieus onderbouwd dat God de aarde in 6 dagen geschapen heeft en een rustdag had op de 7e dag. Zeven krijgt direct een hele andere betekenis als je er twee nullen voor zet. ‘007’ is een begrip en wie de nieuwste James Bond-film al gezien heeft zal herkennen dat het niet zomaar een getal is.

De Gulden Snede

Het ene getal is het andere niet. Het is bewezen dat wij ons meer aangetrokken voelen tot verhoudingen in een bepaald evenwicht. De ‘Gulden snede’ heet dat. Simpel gezegd hebben onze hersenen een voorkeur voor vormen in een verhouding van 1:1,618. Veel gebouwen worden daarom in die verhouding gebouwd en mensen worden uiterlijk knapper ervaren als hun gezicht in deze verhouding gevormd is. Het getal wordt ‘phi’ genoemd (niet te verwarren met ‘pi’). Ingewikkelde materie, terwijl we de dingen juist graag simpel houden. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Geef mij dan maar de ronde getallen; dan hebben we geen last van ingewikkelde verhoudingen.

Precies 100

Het getal dat ik het meest tegenkom is 100. Ik hou niet zo van 80 of 90%. Waar ik voor ga, doe ik dan ook met meer dan 100%. Soms is dat iets te veel, en toch liever dat, dan bijna goed. Op de snelweg is het ook heel duidelijk: 100 is de limiet. Maar de snelheidsmeter van de auto wijkt naar beneden af, dus kun je net iets harder rijden. Doe je dan 103 of 105? Dat blijft lastig. Maar 100 is de limiet, nou ja: tussen 6 en 7, of beter gezegd tussen 06.00u en 19.00u. Daarbuiten is het dan 120 of 130. Verwarrend? Nee hoor, het is tenslotte maar een getal.

50.000 woorden

Dit is mijn 100e bijdrage aan het dorpsblad. In 2006 schreef ik het eerste bericht. In den beginne als incidentele bijdrage, maar al snel ging dit over in een structurele bijdrage. In 2015 en 2016 werd mijn taak tijdelijk overgenomen door collega’s. Vanaf 2017 heb ik in elke editie van De Stempel van de redactie een plekje gekregen, waarvoor dank! Ik hoop veel mensen een plezier gedaan te hebben met deze 50.000 woorden. Een mijlpaal? Ik denk het niet; uiteindelijk is het maar een getal.

Op naar 2022

2021 is slechts een getal, maar we gaan er toch snel afstand van nemen. Op naar 2022: een heel mooie combinatie van slechts twee verschillende cijfers. Op de een of andere zoekt mijn hoofd naar een ritme in de cijfers van een getal. Het huidige jaar is dan een beetje saai, maar komend jaar biedt veel meer mogelijkheden. Duizelt het u inmiddels van de getallen? Dan is het hoogste tijd om terug te keren naar de wereld van alledag. Mooi moment dus om iedereen heel goede feestdagen te wensen en een nieuw jaar dat minstens zo mooi wordt als het ritme van de cijfers.

[Deze column is verschenen in De Stempel van 22 december 2021]