Ton schrijft: Gek op problemen

Door Ton Geerts

Vrij weekend

- promotie -

Wat zullen we komend weekend gaan doen? Een veel gestelde vraag en hopelijk vaak naar tevredenheid beantwoord. Na een hele week werken is het vaak prettig om de gedachten te verzetten. Voor mij is dit altijd zo geweest, maar de “vrije zaterdag” is pas als besluit geaccepteerd in Nederland in december 1960. Laatst realiseerde ik me dat ik niet meer in guldens, maar in euro’s denk en die wijziging heeft ‘pas’ in 2002 plaatsgevonden. Het is wel logisch dat het vrije weekend onderdeel van ons systeem geworden is.

Pluk de dag

Dit spreekwoord uit het Latijn (carpe diem) is een spreekwoord dat mij erg inspireert. Het idee van een vrij weekend en een werkweek botst daar enigszins mee. Met name het gevoel dat het oproept dat genieten aan die twee dagen weekend gekoppeld is en de tussenliggende week opgevuld wordt met werk, dat kennelijk minder leuk is. Mijn persoonlijke missie is daarom net zoveel plezier in mijn werk te hebben als te genieten van de dingen die we in het vrije weekend doen.

Een ander helpen

Op zoek naar leuk werk ben ik ooit in een rol als “probleemoplosser” terecht gekomen. In eerste instantie om zelf technische problemen op te lossen in computersystemen, later om teams aan te sturen die de problemen oplossen en met name de communicatie van en naar gebruikers te organiseren. Werk dus dat draait om problemen, maar ik vond het gewoon leuk. Een ander helpen geeft jezelf vaak een goed gevoel en of je dat nu doet in een winkel waar je mooie dingen verkoopt, als verpleegster waar je patienten helpt, of als techneut waar je de techniek in mag zetten om dingen voor elkaar te krijgen: het resultaat doet ertoe. En de oplossing van een probleem brengt veel meer positiviteit dat de negativiteit rondom het probleem zelf.

Het onmogelijke doen

Inmiddels is mijn rol geëvalueerd naar een meer adviserende functie. Verder weg van de waan van de dag voor de meeste bedrijven. Ik vul mijn dagen met gesprekken over meer strategische keuzes die gemaakt moeten worden en mag daarin adviseren. Tot een grote verzekeraar, waarmee ik onlangs in gesprek geweest ben, me belde dat ze een mega groot acuut probleem ervaarden. Door vakanties van diverse mensen zaten ze met de handen in het haar. De reguliere paden liepen dood en dus zijn ze het pad ingeslagen om mensen te bellen die ze toevallig kennen. Bij mij uitgekomen kon ik een stukje van mijn oude vak ophalen om te doen wat eigenlijk niet kan en te helpen waar eigenlijk geen hulp is. En ik heb er nog van genoten ook! Inmiddels zijn de problemen achter de rug en kijken we met elkaar terug op een aantal heel hectische maar energieke werkdagen.

Alweer weekend

Het is bijna jammer dat het weekend wordt en ik het probleem heb om een invulling te bedenken die net zoveel energie gaat geven als het werk van de afgelopen werkweek. Met de herfst op komst en de prachtige kleuren die dat met zich meebrengt zal dat echter niet zo’n probleem zijn.

[deze column is verschenen in De Stempel van 29 september 2021]