Ton schrijft: Een andere tijd geeft andere kansen

Door Ton Geerts

Onlangs hebben we de klok weer een uur verzet. Daardoor is het weer vroeg donker en is er echt een einde aan de zomer gekomen. We maken het binnen extra gezellig en kijken stiekem al vooruit naar de komende feestdagen.

- promotie -

Verder gaan onze activiteiten eigenlijk veelal door zoals we dat ook in de zomer doen. We gaan op dezelfde tijd naar school of werk en doen de lamp aan om gezien te worden in het verkeer. We willen net zoveel buiten zijn als in de zomer, dus kleden we ons extra warm aan en nemen we een paraplu mee. We willen het net zo comfortabel hebben in huis en dat is dus voorzien van verwarming en verlichting.

Met de kippen op stok

Onze kippen pakken dat heel anders aan. Die lijken totaal geen schroom te voelen om in de winter tegen 08.30u op te staan als het licht wordt, vervolgens lekker te scharrelen en daarna pakweg om 17.00u op stok te gaan voor een lange nacht. In de zomer staan ze juist vroeg op en blijven ze ook veel langer wakker. Zo genieten ze maximaal van het daglicht. Best een flexibel idee eigenlijk! Wat nou als wij onze werk- en schooltijden ook laten meebewegen met de tijden van zonsopkomst en zonsondergang? Dan werken we in de wintermaanden ’s avonds wat langer en in de zomermaanden beginnen we wat vroeger zodat we ook kunnen genieten van het mooie weer.

In de winter naar het zuiden

Laten we dan ook meedoen met de trekvogels. Die vliegen in de herfst naar het zuiden om in het voorjaar terug te komen. Dat is voor ons wellicht niet zo praktisch, maar het kan best een idee zijn om in plaats van een lange zomervakantie, juist in de winter het vliegtuig naar de zon te pakken. Als het hier koud is genieten van een paar weken zon in het zuiden, en een zomervakantie dichter bij huis.

Nieuwe inzichten

Met een andere kijk op dezelfde gebeurtenis kun je soms tot heel verrassende ideeën komen. Natuurlijk zijn er redenen dat de dingen zijn zoals ze zijn. Toch pleit ik ervoor om de waarom-vraag te blijven stellen. Met alle snufjes die we tegenwoordig hebben, is het voor mij bijvoorbeeld best logisch om kritisch te bekijken of we nog wel zomer- en wintertijd ‘nodig’ hebben. Als de afgelopen 2 jaar me iets geleerd hebben, dan is het wel dat dát wat ik voor onmogelijk hield, plots gebeurde. Ik zag een avondklok bijvoorbeeld echt niet aankomen, maar zelfs die heeft me ook nieuwe inzichten over tijd en prioriteit gebracht.

Sinterklaas

In lijn met de voorbeelden van de vogels zou ik hier dan ook een suggestie willen doen om er over na te denken de verjaardag van Sinterklaas op 5 juni te vieren. De veiligheid op de daken is veel beter bij licht en droog zomerweer dan in weer en wind. Tenslotte helpt het ook in een andere discussie, want wie weet er straks nog wat roet en roetvegen zijn, als we over een aantal jaar van het gas af zijn?

[Deze column is verschenen in De Stempel van 3 november 2021]