Ton schrijft: De aanhouder wint

Door Ton Geerts

Niemand wil verliezen toch? We zijn geprogrammeerd om te winnen! We hebben zelfs een hormoon dat ons lichaam helpt om optimaal te presteren onder spanning: adrenaline.

- promotie -

Dit hormoon zorgt dat onze ademhaling versnelt en hartslag verhoogt en voor een versnelde bloed- en zuurstofvoorziening, met als gevolg dat we beter in staat zijn om te vechten of te vluchten. Eeuwen geleden was deze reactie beslissend voor leven of dood (heb ik uit de overlevering gehoord 😉). Vandaag de dag komen we gelukkig niet zo vaak in een leven of dood omstandigheid, maar des te meer in winnen of verliezen situaties.

Spelletjes

Het is leuk om een spelletje te maken van dingen die eigenlijk best saai zijn. Als kind hinkel je naar school, omdat wandelen een stuk saaier is. En nog leuker is het om met meerderen tegelijk te hinkelen om te kijken wie dit het langst volhoudt. Die wordt de winnaar. Het is ook mooi te zien hoe we meeleven met spelletjes die anderen spelen. Je favoriete voetbal- of hockeyclub, of Max die het in zijn Red Bull opneemt tegen de zilveren pijlen van Mercedes. Ik moet bekennen dat ik op zondag ook vaak met klamme handen op de bank zit te kijken naar de eerste bocht en opspring bij een vette inhaalmanoeuvre. Best gek eigenlijk toch, dat het voelt alsof je gewonnen hebt terwijl je kijkt naar de wedstrijd die een ander speelt.

Winnen en verliezen

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Als je speculeert op de beurs is het heel duidelijk wanneer je verloren of gewonnen hebt, want cijfers liegen niet. Maar in het dagelijks leven ligt het zo eenvoudig niet. Er zijn zelfs winnaars die niet wisten dat ze in het spel zaten. Ik win eigenlijk nooit in een loterij of spel, dus was ik erg verbaasd dat ik gebeld werd met de boodschap dat ik een prijs had gewonnen met het raden van het juiste aantal LEGO-blokjes. Het was wel een heel leuke ervaring! Gewonnen, als achteloze deelnemer. Daarentegen voelde ik mezelf echt een mega verliezer toen mijn fiets gestolen was, maar ik weiger te denken dat degene die hem gestolen heeft een winnaar is.

Balans

Dat de aanhouder altijd wint, staat daarom ook op losse schroeven, vrees ik. Om tegen beter weten in proberen te winnen kan echt heel frustrerend zijn en levert geen winnaarsgevoel op. Om dan maar op te geven als het even tegenzit lijkt een oplossing, maar als je het doel (nog) niet bereikt hebt, ben je óók geen winnaar. Winnen is een delicate balans van het juiste ding op het juiste moment. Het juiste doel voor het juiste resultaat. Logisch dat we een overwinning vieren en de ontlading voelen als het gelukt is.

De vlag uit!

Kort na het verschijnen van deze Stempel krijgen de eindexamenkandidaten te horen of hun aanhoudende inzet beloond wordt. Examen doen in dit bijzondere jaar is misschien nog wel spannender dan in een normaal jaar. We hopen dat jij één van de winnaars bent en de vlag uit kunt hangen, omdat je harde aanhoudende werken beloond wordt met een diploma. Alvast gefeliciteerd!

[Deze column is verschenen in De Stempel van 9 juni 2021]