Textielkunst als verbinding bij Anne van den Heuvel

Door Marja van Kampen-Molenaar

De Stempel kijkt op naar een intrigerend hoog huis dat door excentrieke architectuur tegen de buren lijkt te leunen: Berenklauw 22. Goed passend bij Anne van den Heuvel: kunstenares, ontwerpster of iets daar tussenin. Die omschrijving van haar triggert De Stempel, dus trekken wij maar eens aan de bel.

- promotie -

Anne, wat gebeurt hier allemaal?

Wij schuiven aan bij een groepje nijvere dames, die op een vast dagdeel in wisselende samenstelling graag bezig zijn met borduren van een tafelgroot kunstwerk, gemaakt van gerecyclede jeans in de Japanse Sashiko techniek. Anne licht toe: “In 2015 startte ik al met dit project en noemde het GESPREKSSTOF”. Het is de bedoeling een hele collectie kunstwerken in verschillende textieltechnieken te voltooien mét en door haar team vrijwillige artisans, met de intentie om het textiele ambacht te eren, zodat het niet verloren gaat… Er zijn er 3 klaar, 1 bijna klaar en we hebben er 7 onder handen. Nog genoeg in het verschiet dus. “Neen, ze zijn niet te koop. ’t Is puur voor de kunst, het ambacht of het vrije werk waar het kunstenaarshart naar snakt, toch?” Mooi dat tijdens dit gesprekje de artisans – werklieden in de kunst – mét Anne de draad zonder onderbreking door de stoffen blijven steken!

Wat voor kunst bedenk en maak je?

“In 2001 studeerde ik af bij Academie Sint Joost in Breda en sinds die tijd werk ik als zelfstandig kunstenares met textielkunst en akoestiek als specialisatie. ‘Ik ont-saai’ de ruimtes van mijn opdrachtgevers”, lacht Anne. Ze is ook ‘leerbedrijf’ en begeleidt stagiaires die willen proeven van het creatieve ondernemerschap: studenten Interieur, Art & Design, Mode, Ruimtelijke Vorming en meer. “Vóór de geboorte van mijn zoon Indigo (16) maakte ik, zowel in binnen- als buitenland, in opdracht diverse kunstwerken, maar nu richt ik me op textiele kunstopdrachten hier en in België”. Op haar website krijg je een mooi beeld. “Mijn verdienmodel is het maken van akoestische textiele kunstprojecten in het interieur”. Haar werken zijn divers, van haar bekende vilten blokjes-reliëfs tot haar geweven wandkleden die ze in co-creatie maakt met het TextielMuseum in Tilburg.  “Ik kom daar graag, ‘n soort tweede huis”, vertelt ze met een brede glimlach.

Echt, heb IK een sociaal hart…?

Wij vinden van wel, ‘t project GESPREKSSTOF is een mooi voorbeeld daarvan. Mensen, waaronder senioren, werken wekelijks samen aan een textielkunstwerk. Dat is verbindend. Na corona is GESPREKSSTOF sinds afgelopen zomervakantie ook weer ‘op reis’ en vol leven. Parochiecentrum Maria in Rosmalen en Vegetarisch Restaurant Leefgoed Coudewater zijn o.a. punten waar GESPREKSSTOF periodiek komt. Wil je in 2023 meedoen? Kijk dan in de agenda op de website of neem contact op met Anne. Het is vrijblijvend, maar wees gewaarschuwd: je raakt verslaafd! Anne biedt ook aan dit in D’n Hof te doen. Voor alles wordt gezorgd, ook ‘t opruimen na afloop, dus daarover geen zorgen. Wat een warm voorstel!

Open dag

Zaterdag 21 januari houdt Anne OPEN DAG tussen 14.00u en 18.00u aan de Berenklauw 22 waar iedereen welkom is. Ook voor informatie over de artisans! Bewonder haar kleurige verrassende kunstwerken die ze met hart en ziel heeft vervaardigd. Sommige met een mooi verhaal, zoals een uit repen stof samengesteld kunstwerk, van kleding van een gestorven geliefde.

We vonden het overigens heel genoeglijk zo samen aan tafel, dus… wie weet nemen we eens de stap en pakken ook naald en draad op. Dankjewel Anne, wij vinden je een inspirerend mens met een sociaal hart, dat prachtige kunstwerken maakt. 

[Info: www.annevandenheuvel.nl Email: office@annevandenheuvel.nl ]

[Deze bijdrage is verschenen in de Stempel van 21 december 2022]