Studenten aan het roer langs de Maas

Proeftuin Empelse Waard wordt werkelijkheid

Enkele jaren geleden spraken Marc van den Tweel (directeur Natuurmonumenten) en Dick Pouwels (College van Bestuur HAS Hogeschool) elkaar over een mogelijke samenwerking tussen de organisaties. Vrijdagmiddag was het zover. Met de overhandiging van een voorzittershamer en een klauwhamer, droegen zij natuurgebied Empelse Waard over aan een nieuw studentenbestuur van de HAS. De studenten van het ‘Fieldlab Empelse Waard’ gaan de komende jaren aan de slag in deze uiterwaard aan de noordkant van ‘s-Hertogenbosch.

- promotie -

Zowel de HAS zelf als Natuurmonumenten kijken mee en zullen het studentenbestuur ondersteunen.

Volop uitdagingen voor studenten

Quirijn Wanrooij en Sjriek Crompvoets, twee afstuderende HAS-studenten, gaven het initiatief van Van den Tweel en Pouwels de afgelopen maanden samen met de HAS en Natuurmonumenten vorm. Zij stonden ook aan de wieg van het kakelverse bestuur, dat in natuurgebied de Empelse Waard op zoek zal gaan naar opdrachten voor studenten. Variërend van onderzoek en monitoring tot beheer.

Een van de speerpunten waar het bestuur snel mee aan de slag zal gaan, is ‘community building’. Er speelt veel in en rond de Empelse Waard, waar vooral buurtbewoners mee te maken hebben, zoals zwerfafval en loslopende honden. Door de omgeving te betrekken, verwacht Natuurmonumenten dat er meer draagvlak, bekendheid en participatie ontstaat. Punten die uiteindelijk een positieve bijdrage leveren aan het natuurgebied.