Stichting Eye de grote jeugdverbinder in Empel

Een bijdrage namens de gemeente en Ronnie van Gaal, wijkmanager Empel

Ook in Empel is het verenigingsleven in december stil gevallen. Het Sociaal Cultureel Centrum D’n As moest zijn deuren sluiten en daarmee hadden een kleine vijftig verenigingen ineens tijdelijk geen thuishaven meer. Zo viel ook Stichting EYE (Empel Youth Events) vrijwel helemaal stil. Even geen honk meer voor jongeren van pakweg 10, 11 tot 14, 15 jaar. Wij spraken met de grote trekker van EYE Kim van Daelen en Gerard van der Dussen, bestuurslid bij EYE en beheerder van D’n As.

- promotie -

EYE is de grote jongeren katalysator in het kleine Empel en D’n As wellicht het meest succesvolle gemeenschapshuis van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Heel Empel kent het van binnen en van buiten. Beheerder Gerard van der Dussen: “Het hele jaar door barst het hier van de activiteiten. Wij huisvesten dik vijftig Empelse verenigingen. Ja, een klein dorp maar wel met een heel bloeiend verenigingsleven en D’n As is het centrum van bijna al die verenigingen.”

EYE is een van de grootgebruikers van D’n As. De stichting heeft een eigen grote ruimte met tal van faciliteiten, met uitzondering van een eigen horecapunt. EYE huurt de ruimte van D’n As en de deuren staan buiten coronatijd vier dagdelen per week open voor jongeren. “Ze missen het nu enorm, geven de jongeren mij aan wanneer ik hen tegen kom in het dorp”, zegt Kim van Daelen, die sinds tien jaar betrokken is bij de stichting. Als bestuurslid en als beheerder en allesregelaar van de gemeenschappelijke ruimte.  

“We hebben hier van alles waar ze zich mee kunnen vermaken. Flipperkast, biljart, game consoles. Het is een gezellige hang out voor de jeugd en ze komen hier graag”, zegt Kim. EYE is succesvol en bekend in heel Empel. “Dat komt ook doordat we jaarlijks kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool kennis laten maken met de ruimte van EYE”, vult Gerard van der Dussen aan. “Dat is succesvol, want het zorgt steeds voor een nieuwe aanwas van jongeren.”

Hoe lang gaat het door dat jullie jongeren vast kunnen houden?
Gerard: “Tot ze maximaal 14, 15 jaar zijn. Dan komen er andere interesses via de middelbare school. Ze worden ook oud genoeg om te gaan stappen. Langzaam verwatert dan het contact met EYE. En dan? In Empel zijn niet veel opties voor oudere jongeren. De Poort in Maaspoort is eigenlijk ook een beetje Empel. Daar zijn ze binnen vijf minuten. Maar de stad trekt 16- en 17-jarigen natuurlijk ook al. We zijn blij, dat we hen hier een goede basis kunnen meegeven. EYE is echt een verbinder voor Empelse jongeren.”

Kim van Daelen kent ze allemaal, want hij begeleidt ze al tien jaar. “Empel is een kleine gemeenschap, dus iedereen kent iedereen. De jongeren gaan hecht met elkaar om en ze gedragen zich hier in D’n As goed. Natuurlijk gebeurt er wel eens wat, maar dan grijpen we in. Ik kan zeggen dat ik voldoende respect geniet en dat dat wel werkt. De problemen in Empel in december? Ik ben ervan overtuigd, dat de inbreng van Empelse jongeren daarbij nihil is. Ja, kattenkwaad halen ze wel eens uit, maar dit is van een andere orde wat niet bij hen past.”

Ook Gerard van der Dussen vindt dat de gebeurtenissen (Gerard: “Ook enigszins opgeblazen”) niet passen bij de Empelse jeugd. “Zo is de vuurwerkoverlast van deze maand niet anders dan in voorgaande jaren. Maar het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen zorgen er natuurlijk wel voor dat mensen -begrijpelijk- minder tolerant zijn dan voorheen. En ja, het mag gewoon niet. Het is gewoon een hele moeilijke en vervelende tijd. Voor iedereen en zeker voor de jeugd met hun karrenvracht aan energie.” Bij EYE en D’n As waren ze er ook klaar voor om voor extra opvang te zorgen tijdens de kerstvakantie. De wijkmanager had EYE bijvoorbeeld gevraagd of er de mogelijkheid was de jeugd extra sport en spel te bieden. Kim van Daelen was met zijn mensen, onder wie twee stagiaires, al een eind op weg met de organisatie toen de nieuwe strengere lockdown van kracht werd. “Daar zaten we met alle goede bedoelingen”, treurt Kim van Daelen nog een beetje na. “Dat ging dus niet door. Maar we hebben in elk geval al een mooi alternatief met gratis online tekenlessen van Claudia Schrover. Onze stagiaires zijn nog bezig om een online quiz, online bingo en online FIFA op te zetten.”

EYE zal iedereen op de hoogte houden via Facebook, Instagram en de website.