Rosmalen viert het 5 mei Bevrijdingsplein

Rosmalen organiseert en viert het 5 mei “Bevrijdingsplein”

Zaterdag 5 mei wordt op initiatief van gedachteniskapel Vennehof en het Rodenborch College de Driesprong in Rosmalen omgetoverd tot het Bevrijdingsplein. Verschillende verenigingen, stichtingen, het Rodenborch en de horecaondernemers trekken samen op om een sprankelend programma te presenteren. Tussen 11.00 en 23.00 uur vinden er uitvoeringen plaats van zangers en zangeressen, muziekvereniging sint Cecilia, DJ’s en verzorgt Satisfaction Rosmalen het avondprogramma met live muziek van coverbands KnockOut en Fellow Session. Overdag zijn er een aantal stands waarin de essentie van vrijheid gepresenteerd wordt. Want: 4 mei herdenk je en 5 mei vier je!

- promotie -

“Ieder jaar organiseert het Rodenborch samen met Vennehof (de gedachteniskapel aan de Venstraat) de 4 mei herdenking”, zo vertelt René van Gerven van Rodenborch-College. “Daarbij organiseert het Rodenborch de viering in de Lambertuskerk en herdenken we de Rosmalense slachtoffers bij Vennehof. Dat doen we al jaren in een heel prettige samenwerking. Vorig jaar sprak ik na de herdenking met de voorzitter van Vennehof, Olaf Thelissen, en samen waren we het eens dat een 5 mei bevrijdingsfestival een toegevoegde waarde zou hebben voor Rosmalen, helemaal omdat Rosmalen in 2019 75 jaar bevrijd is en we dat niet zomaar voorbij mogen en kunnen laten gaan. Vorig jaar hebben we voorzichtig een start gemaakt met een zeer geslaagd concert in Perron-3.”

Thelissen: ”Binnen de kortste keren hadden we contact met verschillende verenigingen, stichtingen en de horeca. Al snel werd een bevrijdingsfestival dan ook omgezet naar een “Bevrijdingsplein”. Daardoor raak je meer de essentie van het vieren van vrijheid in plaats van een feestje met muziek. Daarbij is er een dagprogramma met uitvoeringen van de Rosmalense verenigingen en Rodenborch. Op de Driesprong zelf komen een aantal tentjes waarin Vennehof, Rodenbosch en de Heemkundekring meer informatie geven over “vieren van Vrijheid”. Daarbij zijn we ook in gesprek met de ROS om te kijken of we het geluid live via radio en TV uit kunnen zenden.”

Al met al een enorm ambitieus programma met nu al het idee om het op 5 mei 2019 nog grootser te vieren als Rosmalen 75 jaar bevrijd Rosmalen is. De Rosmalense bevrijding was overigens in oktober en ook de gemeente is al vol in de voorbereiding voor een speciaal programma volgend jaar.

Door muziekvereniging St. Cecilia werd aangeboden de organisatie op zich te nemen en daarbij gaat alle lof uit naar Christo van Helvoirt die de partijen op inhoud bij elkaar heeft gekregen. Dat was niet altijd even makkelijk: programmering, financiering, vergunning, veiligheid, bij zo’n evenement komt er veel om de hoek kijken. De complimenten aan de gemeente die heel goed hebben meegedacht en -gewerkt. Ook moeten hier de bewoners advies groepen uit de Groote Wielen en Centrum Noord bedankt worden voor hun enthousiasme en meedenken. Dankzij al deze partijen kan er een groots, maar ook gratis toegankelijk evenement worden neergezet. Georganiseerd voor en door Rosmalen.

Het programma begint om 11.00 uur op de Driesprong en is gratis toegankelijk.