Recept zuurkoolschotel

Door Esther de Vries, Personal Voedingscoach

- promotie -

Ook in de winter is het belangrijk om te blijven bewegen. Maak daarom ook in dit jaargetijde regelmatig een heerlijke wandeling in de buitenlucht. Je slaapt er beter van en je krijgt een grotere weerstand. Duik na je wandeling de keuken in en maak deze heerlijke zuurkoolschotel.

Ingrediënten
– 500 gram zuurkool
– 1 kilo kruimige aardappels
– 150 gram spekjes
– 1 appel
– 2 handjes rozijnen
– 1 ui
– een scheutje melk
– een paar klontjes boter
– paneermeel of een verkruimelde beschuit
– rookworst

Bereidingswijze
1. Schil en was de aardappels. Snijd in grove stukken en kook ze in een laagje water in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en laat kort droogkoken. 
2. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. 
3. Haal de zuurkool uit de verpakking en laat uitlekken in een vergiet/zeef. 
4. Snipper de ui en snijd de appel in kleine stukjes. 
5. Bak de spekjes in een grote pan en voeg na een paar minuten de ui toe. Voeg vervolgens de zuurkool, de rozijnen en de appel toe en laat 10-15 minuten zachtjes koken. 
6. Stamp de aardappels met een scheutje melk en een klontje boter tot een smeuïge puree.
7. Bedek de bodem van een ingevette ovenschaal met het zuurkoolmengsel. Schep de aardappelpuree erbovenop en strijk glad met een mes. 
8. Bestrooi de puree met het paneermeel of de verkruimelde beschuit. Leg er wat klontjes boter bovenop. 
9. Zet de schaal 30 minuten in de oven. Verwarm de laatste 15 minuten de rookworst in een pan met heet water. Eet smakelijk!

Voor meer heerlijke recepten én voedingstips kijk op www.personalvoedingscoach.nl .

[Dit recept is na te lezen in De Stempel van 22 december 2021]