PIERRE is zijn signatuur, maar wie is hij?

Door Marja van Kampen-Molenaar

Door het raam van het huis aan de Burgemeesters Godschalxstraat 68 ziet De Stempel een attractief schilderij op een ezel staan. Zachte kleuren, wat dromerig, waardoor je ogen er even aan blijven hangen. Kunstenaar en bewoner Pierre van Dijk opent gastvrij zijn deur en toont ons wat van zijn werken. De Stempel is beslist geen kunstkenner, maar wordt aangenaam getroffen door de uitstraling: Monet of Renoir? Neen, het zijn ‘echte’ Pierre’s en ze zijn betoverend.

- promotie -

Wie is Pierre van Dijk?

Voor ons een kunstschilder pur sang, met staartje in de nek, een bohémien-achtig charisma en bovendien een aimabele prater, die ook wat te vertellen heeft. Zijn levensloop is bepaald niet doorsnee. Al vanaf zijn vierde jaar wist hij dat hij ging schilderen en dát zegt toch wel wat. Hij is geboren in Den Bosch, opgegroeid in Den Haag en volgde later de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten én een MO-akte om les te mogen geven. Enige zekerheid in een artistiek bestaan is ook wat waard!

Een eigen stijl

Pierre heeft daarna o.a. een lichtshow ontworpen voor de beroemde band Pink Floyd en is in de tachtiger jaren met gezin en al verhuisd naar de Verenigde Staten, waar hij exposeerde met airbrush paintings en als Art professor aan de Lock Haven University doceerde. Een eigen stijl als kunstenaar ontwikkelen is ‘proberen’ en in die Amerikaanse tijd bleek zijn voorkeur uit te gaan naar het impressionisme, dat – in zijn eigen woorden – het leven kleurt en een wereld van licht onthult. Een fikse uitdaging. Dus weer studeren, maar nu in Europa.

La douce France

Een verhuizing naar Frankrijk kan eigenlijk niet uitblijven, maar eerst opent hij nog een galerie en atelier in de Postelstraat in Den Bosch, die hij 5 jaar runt. Dan vindt hij het tijd om naar la douce France te gaan. Het licht en de natuur daar geven zijn schilderijen iets bijzonders en zijn Maison Atelier Pierre krijgt vervolgens veel bekendheid. Exposities in Los Angeles, Amsterdam, Florence en nog veel meer volgen dan ook snel, maar . . .  Nederland gaat trekken.

En hoe is het nu?

Tijdens ons gesprek voegt zijn vrouw en muze Elly – die op veel schilderijen te zien is – zich bij ons. Na jaren Frankrijk hebben ze nog even op Zuid gewoond, maar voelen zich nu erg prettig in Empel. Pierre heeft zijn atelier boven en beneden – voor de kleine galerie. Druk eens op de huisbel en ga ze bekijken, echt de moeite waard. En anders vind je veel info op: www.artpierre.com 

Wij zijn onder de indruk, Pierre! En hopelijk inspireert Empel ook.

Dit interview is verschenen in De Stempel editie 1-29 januari 2020.