Omgaan met viervoeter

Veilig en respectvol omgaan met de trouwe viervoeter

- promotie -

 

In de bossen, de speeltuin, de duinen of bij familie en vrienden, je kan ze overal tegen komen. Met 1,5 miljoen honden is de trouwe viervoeter niet meer weg te denken uit Nederland. Toch is een goede, veilige omgang met honden niet vanzelfsprekend. Elk jaar vinden er 150.000 hondenbeten plaats, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Helaas zijn er bij het merendeel van de incidenten kinderen betrokken.

Dit wordt onder andere veroorzaakt door onwetendheid van kinderen, waardoor ze onbewust (meerdere malen) over de grens van het dier gaan. En dat terwijl de aantrekkingskracht tussen honden en kinderen zo bijzonder is. Voor beiden gaat geen ontmoeting ongemerkt voorbij. Honden kwispelen enthousiast en kijken ernaar uit te kunnen spelen, kinderen vinden het fantastisch om ze te aaien en een bal weg te gooien die vervolgens weer terug gebracht wordt. Maar niet iedere hond wil spelen of geaaid worden en niet ieder kind weet deze signalen te herkennen.

De kinderen op de Outdoor BSO zijn iedere middag buiten, geregeld komen zij daar tijdens hun avonturen honden tegen. Stefanie van Beijnum, Pedagogisch Medewerker van ’t Goudvisje, wilde de kinderen hier graag goed mee leren omgaan. Ze kwam in contact met het Sophia SnuffelCollege. Zij leren kinderen veilig en respectvol omgaan met honden. Francis is vrijwilliger van het Sophia SnuffelCollege en heeft ondertussen al ruim 60 kinderen van BSO ‘t Haaienhonk in 3 lessen verschillende tips bijgebracht over de omgang met honden. Hoe reageer ik op een hond? Hoe kun je zien of hij wel geaaid wilt worden? Wat moet ik doen als een hond losloopt en ik dit spannend vind? De kinderen krijgen antwoord op deze vragen, leren de signalen van een hond herkennen en weten na afloop hoe ze een hond het beste kunnen benaderen.

Door de enthousiaste reacties van kinderen, ouders en medewerkers van het Sophia SnuffelCollege en BSO ’t Haaienhonk worden de lessen binnenkort aangeboden voor alle kinderen in Rosmalen en Empel. Vindt jouw kind honden ontzettend leuk, overweeg je een hond te verwelkomen in je gezin, heb je al een hond of behandelt je kind een hond wel eens als speelgoed, schrijf je zoon of dochter dan nu in!  

De lessen zijn gratis en ingedeeld in leeftijdscategorieën. Inschrijven kan door een mail te sturen naar info@goudvisje.nl. Kijk voor meer informatie op www.goudvisje.nl. Het aantal plaatsen is beperkt, dus schrijf je kind snel in!

Programma

3 lessen op vrijdag 31 maart, 7 en 14 april

Kinderen in de leeftijd van 3 en 4 jaar – 14.15 – 15.00 uur (ouders zijn hierbij aanwezig)

Kinderen in de leeftijd van 5,6 en 7 jaar – 15.15 – 16.00 uur

Kinderen vanaf 8 jaar 16.15 – 17.00 uur

Locatie: Outdoor BSO (in het gebouw van de scouting) – T.M. Kortenhorstlaan 1a in Rosmalen