Huisartsen Peerden en Verheul blij met hun nieuwe stek

Door Marja van Kampen-Molenaar

Maandag 18 januari opende Huisartsenpraktijk Empel officieel haar deuren aan Balkbrug Oost 64, na bijna 20 jaar dokteren in de Burgemeester de Bekkerstraat. Ons Empel groeit en hun praktijk ook, dus moesten ze wel op zoek naar iets groters. Er waren veel mooie ideeën , maar hoe realiseer je die? De Stempel wil daar dolgraag meer over horen!

- promotie -

Wij mogen vóór hun officiële opening een kijkje nemen in het grote, ruime en vooral lichte gebouw, wat direct een prettig gevoel geeft. Om ons heen bedrijvigheid van werkende mensen, want er komen meer zorgverleners bij. De huisartsenpost is boven, dus nemen wij de trap, maar schrik niet: er is ook een lift.

Milieuneutraal

Huisartsen Monique Peerden en Elseline Verheul en hun team zijn de eersten van de verschillende disciplines die hun praktijk hier openen. Dokter Peerden vertelt dat ze eerst zelf grond wilden kopen en bouwen, maar dat is vandaag de dag niet zo simpel. Er moet aan zoveel regels worden voldaan en dan staat milieuneutraal ook nog met dikke letters bovenaan de lijst. De eigenaar van de apotheek op de hoek van de Burgemeesters Godschalxstraat heeft uiteindelijk de knoop doorgehakt en een gebouw van 750 m2 gerealiseerd, mét inachtneming van alle ideeën van de huisartsen. Het is een mooi pand geworden met een aparte haakse hoek. Uiteraard is het gas totaal verbannen en ligt het dak vol zonnepanelen; heel toekomstbestendig.

Kunst van eigen bodem

De dokters huren nu een mooi deel van de bovenverdieping en bovengekomen valt ons – pal tegenover de receptie –  direct een sensationele foto van de uiterwaarden op. Deze eyecatcher bedekt een grote wand in de wachtkamer, die de spanning daar vast wat wegneemt. Fijn te weten dat deze foto door een fotografe uit ons midden is gemaakt. De dokters prefereren sowieso meer Empelse kunst in de praktijk!

Alleen patiënten uit Empel . . . sorry                                         

Wij vragen of er nieuwe patiënten ingeschreven kunnen worden. Dokter Verheul knikt opgelucht. “Ja, daar is weer ruimte voor, wij hebben nu meerdere praktijkruimtes, dus geen wisselende diensten meer, zoals voorheen. Hierdoor kunnen wij ook meer patiënten helpen. Toch even voor de goede orde: wij nemen alléén patiënten aan uit Empel . . . sorry voor de anderen”.  

Substitutie in de zorg

Dokter Peerden legt uit dat ook een huisartsenpraktijk zich steeds moet vernieuwen. Delen van de tweedelijnszorg verschuiven naar de eerstelijnszorg. Er is nu een praktijkondersteuner somatiek, die het verloop van astma, COPD, reuma en meerdere lichamelijke klachten controleert en een praktijkondersteuner GGZ  (Geestelijke Gezondheidszorg). Die is er niet alleen voor rouwverwerking, maar ook voor burn-outs of steun bij echtscheidingen. Stress schijnt dé grote boosdoener. Wij willen allemaal zo ontzettend veel en de lat lijkt steeds hoger te liggen. Moedervlekken verwijderen en kleine chirurgische ingrepen doen de huisartsen zelf.

Stagiaires en nascholing

Regelmatig is er een stagiaire in de praktijk te vinden: doktersassistente, praktijkverpleegkundige en een co-assistent (arts in opleiding). Ze worden met open armen ontvangen, zij zijn de toekomst. “Het is belangrijk dat we jonge mensen echt een kans geven om te kunnen leren”, zegt dokter Peerden, “helaas zijn er weinig stageplaatsen, daar is echt grote behoefte aan.” De dokters koesteren hun doktersassistentes, die het eerste aanspreekpunt zijn.

Meerdere disciplines onder een dak

Vooral nu – in corona-tijd – is het heel prettig dat er meerdere disciplines onder een dak zitten. En het is klantvriendelijk dat de apotheek een buitenautomaat krijgt, waar je op elk gewenst tijdstip de medicatie kan afhalen. Verder huren verloskundige Suzanne de Windt van Vita Nova, Echocentrum KEIK en een fysiotherapeut praktijkruimtes.

Tot slot: kom op de fiets

Het nieuwe gezondheidscentrum van Empel aan de Balkbrug Oost

De Stempel heeft een mooie inkijk gekregen en wenst dit team – de huisartsen, de praktijkondersteuners en assistentes –  veel geluk en wijsheid om onze gezondheid te waarborgen. En tot slot nog een klein verzoekje: kom op de fiets, dat is nog gezond ook. Parkeerruimte is dikwijls een probleem. Info: www.huisartsenpraktijkempel.praktijkinfo.nl

[Dit artikel is een bijdrage uit De Stempel van 3 februari 2021]