Nieuw Oranje Comité Empel stelt zich voor

Door Marja van Kampen-Molenaar

Het sloeg in als een bommetje toen ons voltallige Oranje Comité bekend maakte te stoppen met ‘t organiseren van onze traditionele dorpse Koningsdag. Zeker na 2 door corona beperkte Koningsfeesten was het voor hen – na járenlange inzet – welletjes. Gelukkig boden – nét op de valreep – 3 jonge vrouwen aan ’t stokje te willen overnemen! Dus daar moet De Stempel echt meer van horen.

- promotie -

Een draaiboek van 20 pagina’s

Met Nicole Verhoeven en Inge Gnirrep zit De Stempel gezellig aan de keukentafel. Twee super-enthousiaste dames met basisschoolgaande kinderen, dus 100% dé doelgroep! De derde is Simone van Zandvliet en dan vergeten wij bijna Wim Donk uit ’t oude comité, die als hun collectieve geheugen fungeert. De overdracht van het oude comité ging heel soepel. Ze kregen een draaiboek van 20 pagina’s, waar ze als kersverse organisatoren heel blij en dankbaar voor zijn. Dit jaar wordt immers hun vuurdoop en of ze hen kunnen evenaren …

Wat weten de kinderen van onze koning en/of de Oranjes?

Nicole is ervan overtuigd dat er op de basisschool zeker rond die tijd veel aandacht aan het koningshuis wordt besteed. Vast ook het verhaal over het ontstaan van ons koninkrijk na de napoleontische tijd, alweer zo’n dikke 200 jaar geleden. “Oh, maar het allerleukst vinden ze toch de sportieve Koningsspelen, die op de laatste vrijdag – dit jaar op 22 april – vóór Koningsdag plaatsvinden. Vooraf wordt er op sommige scholen nog een Koningsontbijt georganiseerd. Al dan niet gesponsord door de plaatselijke supermarkt. Koningsdag is een feestje!” Inge voegt daar nog het Oranje-lied van Kinderen voor Kinderen aan toe, waar vrolijk op gedanst en meegezongen wordt. Vorig jaar met de titel “Zij aan zij”, ‘n accent dat álle kinderen erbij horen.

Hebben jullie al een plan?

Ze kijken elkaar bedachtzaam aan. “We zijn er druk mee bezig. Vanmiddag gesprek met een springkussensverhuurder. Wij willen er voor de allerkleinsten zijn, maar ook tot, zeg … 14 jaar. Alles moet wel ‘n beetje een verrassing blijven.” De Stempel begrijpt ‘t, maar vraagt zich af of de kindjes met versierde fietsen nog mogen paraderen voor onze gedecoreerden. “Zeker weten, hopelijk met Exempel, maar we denken ook aan gamen, waar oudere kinderen weer graag aan meedoen. Of de spannende klimtoren voor durfals. En wat niet mag ontbreken is een gezellig terras vanuit Café De Sport, waar zowel oud als jong kan genieten van een drankje. Hopelijk met zicht op de vrijmarkt op De Brink vol met uitgestalde kleedjes.” De Stempel voelt dat er meer in het vat zit, maar dat Nicole en Inge nog niet op de plannen vooruit willen lopen. Dát maakt supernieuwsgierig!

Behulpzame handen genoeg?

“Mooi droog weer hebben wij aangevraagd bij Weeronline, Buienradar én pastoor Piet de Jong en aan onze dorpsgenoten vragen we ‘n paar uur tijd voor hand-en-spandiensten op 27 april. Het liefst zouden wij er óók nog een commissielid bij willen hebben. Het is voor ons de eerste keer en ook al gaan wij er fris en fruitig tegenaan, een 5e lid zou ontzettend fijn zijn. Enthousiasme, daar draait het om.”

Zo, dat hebben Nicole en Inge mooi verwoord. Daar heeft De Stempel niets aan toe te voegen. Enkel dan om ze veel succes te wensen en… wíl je een handje helpen: hieronder vind je hun emailadres.

oranjecomite.empel@gmail.com

[Dit interview is verschenen in De Stempel van 2 februari 2022]