Na 65 jaar afscheid voor Vrouwenbond NKV Empel

Door Wilhelmien Langewouters, namens het bestuur van NKV Empel

- promotie -

Het is 65 jaar geleden dat Jo de Ruyter tegen haar broer Jan zei: “Waarom hebben de mannen een bond die opkomt voor hun rechten en de vrouwen niet?” Waarop zij als antwoord kreeg: “Dan richt jij die toch op!” En zo werden de koppen bij elkaar gestoken en werd de Vrouwenbond NKV Empel in 1957 opgericht.

Veel was er in die tijd voor dames niet te doen buiten hun gezin. Hier in Empel was er het winkeltje van Fieke en bakker Jan Prinsen, de taxi van Kooijmans en de bus van Jan Smits. De dames kwamen weinig buiten het eigen dorp en op vakantie gaan kende men niet. Er was geen centrale verwarming of elektrische wasmachine, geen computer of tv, geen baantje buitenshuis, geen auto en soms zelfs geen fiets.

Het begin

Jo de Ruyter, Jo van Kees Kuijken, Jo van Klaas van Rooij en Gon van Jaat van Muijlekom vormden het eerste bestuur van de vrouwenbond. Zij organiseerden gezellige avonden, ingevuld met voordrachten, zelfgemaakte gedichten en zelfgemaakte liedjes. Met Sinterklaas werd er gerijmd en waren er cadeaus van 10 gulden. Met Kerst begon de avond met een gebed van pastoor Claassen, gevolgd door kerstliederen en voordrachten. Natuurlijk met een kopje koffie en kerstbrood erbij. Al gauw werden er ook reizen georganiseerd naar Den Haag, Scheveningen, Madurodam en vele andere plaatsen.

Voorlichting

Ook werd er veel aan voorlichting gedaan. Denk aan het omgaan met de moderne tijd. Wat zijn de voordelen van centrale verwarming? Waarom overgaan op koken op gas of elektrisch? Over een gezonde levenswijze, veiligheid en geboortebeperking. Over douchen in plaats van één keer in de week in de teil.

Van 40 naar 60 jaar NKV

25 jaar geleden hebben Sjan Engelbert, Han Kuper, Marianne Brouwers en Dinie van der Dussen het stokje overgenomen. Ook zij hebben voor mooie avonden, reizen en fietstochten gezorgd. Zo waren er de uitstapjes naar Duitsland of de breifabriek. Ook de vele kerstavonden (en paasdagen) met zelfgemaakte bloemstukjes en groen van Johan Engelbert, de koffietafel en kersthapjes, muziek van de Drunense Gezellen of van Cousins Empel en, niet te vergeten, Jacqueline van Boekel als kerstman.

Verder informatieavonden met vele uiteenlopende onderwerpen. Van drugs, politie en veiligheid, tot notaris- en bankzaken en thuiszorg. Avonden over make-up, sieraden en kleding, waaronder oude poffers en moderne hoedjes. Ook de mooie reis bij het 60-jarig bestaan staat nog vers in de herinnering.

De laatste jaren

Vijf jaar geleden trad er weer een ander bestuur aan, met daarin nog steeds Sjan Engelbert als voorzitter en verder Els Chun, Rianne Engelbert, Jacqueline van Boekel, Jolanda Willemen en Wilhelmien Langewouters. En weer mooie avonden maar helaas geen reisjes meer vanwege de oplopende leeftijd en een steeds kleiner clubje. Maar toch was het gezellig op de vele bingo-, loterij- en muziekavonden. Ook in coronatijd hebben we elkaar niet uit het oog verloren.

Aan alles komt een eind

Helaas komt na 65 jaar, vanwege het teruglopende ledental, een einde aan NKV Empel. Op onze laatste bijeenkomst hebben we een leuk uitstapje gemaakt, gevolgd door een lekker diner. Joke van Rooij en Riek Merks, die 65 jaar trouw lid zijn geweest hebben we in het zonnetje gezet. Ook Sjan Engelbert die 25 jaar lang voorzitter is geweest willen we van harte bedanken. We kijken terug op vele mooie jaren van gezelligheid. Dank daarvoor aan het hele bestuur, aan al onze leden en aan iedereen uit Empel en omgeving die ons daarbij ondersteund heeft.

[Deze bijdrage is verschenen in de Stempel van 15 juni 2022]