Kickbox superprof Andy Souwer zet zich in voor jeugd in Empel en Maaspoort

Een bijdrage van Ronnie van Gaal, wijkmanager Empel; Aanmelden is mogelijk vanaf 21 december via de website van Kickboxing University.

Ook Andy Souwer zet zich de komende twee weken vol in voor de jeugd in Empel en Maaspoort. “Ze moeten in deze tijd meer om handen hebben. Rottigheid is er al genoeg in de wereld. Ik wil echt een bijdrage leveren. Kickboksen is een ideale sport om er energie in te steken en discipline aan te leren.”

- promotie -

Zijn plan om tijdens de kerstvakantie jongeren in de Andy Souwer Kickboxing University bij Solidgym uit te nodigen voor gratis clinics viel door de lockdown in het water, maar hij laat zich daar niet door uit het veld slaan en start maandag 21 december met gratis zoomclinics.

Andy: “De jeugd in Empel en Maaspoort is onrustig. Ik snap het wel. Die coronaperiode duurt veel te lang. Veel opties voor ontspanning kunnen niet meer. Maar die onrust ook niet. Dat zie ik ook wel en ik wilde mijn sportschool inzetten om ze toch iets te bieden. Zo is het met mij vroeger per slot van rekening ook gegaan.”

Andy is 38 en actief als professioneel vechter op een hoog niveau. Begin december vocht hij nog in Singapore. “En gewonnen natuurlijk”, zegt hij alsof dat vanzelfsprekend is. “Maar natuurlijk. Ik geloof in mezelf en ben nog steeds volledig wedstrijdfit.” Hij heeft er al een carrière van 22 jaar als professional opzitten.

Zo bekend als Rico Verhoeven en Badr Hari is de Bossche topsporter nationaal helaas net niet, maar zijn populariteit in het buitenland compenseert veel. Nog regelmatig dwarrelen de uitnodigingen binnen voor wedstrijden in hoofdzakelijk Zuid-Oost Azië.“ In Nederland heeft natuurlijk iedereen de mond vol over ‘The Good Guy’ Rico Verhoeven en ‘The Bad Guy’ Badr Hari. Andere hele talentvolle kickboksers worden overgeslagen en vergeten. Ja, Rico Verhoeven is verbaal ijzersterk, kan zich geweldig presenteren en heeft het imago van de ideale schoonzoon, maar er zijn meer nette kerels in het circuit, die ook nog eens een heel goed verhaal hebben. Ik wil maar zeggen, ik ben niet de enige die daarbij in de schaduw staat, maar daar lig ik niet wakker van. Ik doe gewoon waar ik goed in ben. Vecht nog steeds en steek heel veel energie in mijn University.”

“Deze sport is ideaal voor jongeren. Je kan er zoveel mee leren op het gebied van discipline en zelfbeheersing.”Het sociale aspect is ook heel belangrijk voor Andy. “Er zit er wel eens een bij die uit de bocht vliegt. Nou die pakken we dan wel aan. Niet fysiek, maar we maken wel duidelijk dat het niet past bij mensen van de Andy Souwer Academy.

Zelf werd hij al op zijn zestiende prof en op zijn achttiende vocht hij in Japan. Dat leidde tot een glanzende carrière met titels in Kee One, de allerhoogste klasse, en ook in een bijzondere discipline, shootboxing. “Plus een stuk of vijftien-zestien wereldtitels. Niet allemaal in grote bonden, maar toch……”

Zoals gezegd begint hij maandag 21 december met zijn gratis zoomclinics, naast natuurlijk zoomtrainingen voor zijn geregistreerde leden. Die twee groepen worden strikt gescheiden gehouden. Hoe de opzet gaat verlopen, weet hij nog niet. “Ik weet nog niet wat me te wachten staat. Welke kinderen zijn aanwezig? Komen ze de andere dagen terug? Ik kan iedereen in ieder geval beloven dat het leuk, spannend en uitdagend zal zijn. En we doen het dagelijks tot en met 3 januari, met uitzondering natuurlijk van de kerstdagen en oud- en nieuw.”

Aanmelden is mogelijk vanaf 21 december via de website van Kickboxing University.