Nieuw in Empel: Hondenuitlaatservice Snuffelmaatjes

Door Marja van Kampen-Molenaar

Welke hond wil nou niet een snuffelmaatje van Gudule worden?

- promotie -

Wisten jullie dat Empel sinds kort een eigen hondenuitlaatservice heeft met de veelzeggende naam “Snuffelmaatjes”?  Gudule van Oosterhout, zelf baasje van twee honden, heeft veel ervaring opgedaan bij een andere hondenuitlaatservice en is sinds kort deze service gestart. Achteraf was ‘t een geluk bij een ongeluk dat haar contract niet verlengd werd, want nu hebben wij in ons dorp een eigen hondenuitlaatservice, die ook ‘in nood’ bijspringt en dat voelt prettig.

Maar hoe begin je zoiets . . . . ?

Gudule vertelt: “Toen ik het opperde bood mijn zoon, die een goede ICT’er is, direct aan een website te bouwen, de facturering op te zetten en sociale media te activeren”. Verder was er een bestelwagen met hokken erin nodig, zodat de honden netjes kunnen worden opgehaald en teruggebracht. Kleinschaligheid staat voorlopig hoog in haar vaandel, want met 10 honden tegelijk lopen wil ze niet. Haar maximum nu is 4; ze loopt liever meerdere rondes per dag.

Kennismaking

“De honden moeten aan elkaar wennen, echte snuffelmaatjes worden, dus houd ik ze in het begin altijd aan de lijn. Loslaten doe ik pas als wij elkaar kennen en zij mij gehoorzamen. Elke hond heeft immers een eigen karakter. Het zou wel erg gek zijn als ik hun baasje moet vertellen dat de hond ergens bij ’t Empels Gat rondzwerft”, lacht Gudule. Bovendien is het niet altijd noodzakelijk dat een hond los moeten kunnen lopen. Waar het kan en mag doet ze het, mits er geen overlast voor andere dieren, mensen én natuur ontstaat.

En de behoefte?

“Bedoel je de hondendrollen? Ik heb altijd plastic zakjes mee”, grapt ze. Of bedoelen wij of er behoefte is aan een hondenuitlaatservice? Vast wel: mensen hebben het druk, werken allebei, willen van alles, hebben kinderen en dikwijls ook een hond. Die moet de frisse lucht in, minimaal één keer per dag. Bij het thuisbrengen wordt voor fris water en zonodig brokken gezorgd. In die behoeftes voorziet haar onderneming. Gudule deelt haar tijd zo in, dat ze in nood altijd spontaan een hond erbij kan hebben. Een hondeneigenaar kan ziek worden en erg omhoog zitten. Let dus op: ‘Snuffelmaatjes’ vangt met liefde je hond op!

Studie

Binnenkort volgt Gudule nog een opleiding bij de Martin Gaus Academie over rassenkennis, gedragsherkenning, roedelgedrag en EHBO bij honden. Het is geen vereiste, maar haar hondenzorg wordt hierdoor optimaal.

De Stempel is blij met onze eerste Empelse hondenuitlaatservice aan Wikveld 68 en vermoedt dat daar behoefte aan is. Heel veel succes, Gudule.

Voor uitgebreide informatie, zie www.snuffelmaatjes.nl.

Dit interview is verschenen in de Stempel 2020 editie 1-januari