Spic en Span verzorgd in The Dog Studio

Door Marja van Kampen-Molenaar

Een jaar geleden begon Ingrid Zwanenberg The Dog Studio: een hondentrimsalon aan Rijstveld 33 en hoewel De Stempel geen te trimmen hond heeft, nemen we uit pure nieuwsgierigheid een kijkje in haar salon!

- promotie -

Het moet wel klikken met de “cliënt”

Toegegeven, de chic verbouwde garage naast haar woning ziet er tiptop uit en is van alle gemakken voorzien. De eyecatcher is toch wel de prachtig zachtblauw betegelde wasgelegenheid. Echt, zoiets vind je niet overal. De behandeltafel in het midden oogt professioneel, maar wel een beetje eng voor honden, dus neemt Ingrid altijd de tijd om kennis met de hond te maken, vooral bij de eerste behandeling. Wat snuffelen en knuffelen, want het is stressvol voor een hond, dat begrijpen wij ook. Het moet wel klikken met de cliënt, is haar stelregel.

Waarom iets met honden?

Met Ingrid zelf klikt het snel. Ze is een enthousiaste jonge vrouw, die voorheen in de modewereld zat. Ze heeft zelf 2 kindermodezaken gehad en was later bij een fijne werkgever in dienst. Het werd haar snel duidelijk dat fysieke winkels de dupe zijn van de webshop-invasie en op een gegeven moment prakkiseerde ze over hoe nu verder te gaan. Ze is zich meer in honden gaan verdiepen sinds ze zelf een labrador heeft, maar reizen is ook haar grote passie. Ze koos voor honden en volgde een opleiding aan De Trimacademie. Haar toenmalige ‘baas’ gaf haar die gelegenheid, want de opleiding bestaat uit 800 uur stage, buiten de theorie.

Veel honden onder handen gehad

In die 800 uur heeft Ingrid veel diverse hondenvachten onder handen gehad en elke vacht heeft een andere behandeling nodig: er zijn knipvachten, plukvachten en vachten die erg opknappen van een ruibehandeling. Haar voorkeur ging nooit uit naar poedelsoorten, maar door haar eindexamenmodel poedel Bertus stapte ze snel van haar vooroordeel af, zo’n lieverd was dat. Het is stevig fysiek werk. Voor een labradoodle is een trimbeurt van 3 uur nodig. De nagels worden geknipt, oren gereinigd, dan wassen en föhnen van de vacht, borstelen en kammen of ontwollen, ontklitten, knippen, plukken, strippen, effileren of scheren van de vacht volgens de rasstandaard of anders. “Het voelt nog steeds als een hobby”, vat ze samen.

Hondenkledinglijn, accessoires?

“Nee, ik doe geen hondenkledinglijn. Daarvoor is in Empel geen markt”, lacht ze. Ze verkoopt wel goede neutrale hondenshampoos en een lekker hondengeurtje. En natuurlijk kammen en borstels.

Voor haar 4-daagse werkweek heeft ze al een trouwe hondenclientèle, maar meer honden zijn welkom. De Stempel hoopt dat onze hondenbaasjes hun weg naar haar salon vinden, zodat alle Empelse honden met opgeheven kop mooi rond kunnen snuffelen. Zie www.thedogstudio.nl

[dit artikel is verschenen in de Stempel van 18 maart 2020]