Herfstkalfjes geboren in het Kanaalpark

De kudde Rode Geuzen in het Kanaalpark is deze week uitgebreid met maar liefst twee kalfjes.

- promotie -

Het eerste kalfje kwam zondag ter wereld en op woensdag liep er nog een kalfje bij. De twee kalfjes, beide stiertjes, maken het goed.

Meestal worden kalfjes in het voorjaar geboren. Maar dat ging voor deze kalfjes niet op. Ondanks het feit dat de koeien vorig jaar voor hun komst naar het Kanaalpark ruim 3 maanden bij de stier hadden gelopen, bleven de kalfjes dit voorjaar uit. De nieuwe stier kwam pas in januari van dit jaar. Hij viel blijkbaar beter in de smaak, getuige de twee kleintjes. En er zou zomaar nog een derde kalfje bij kunnen komen!

Met de winter op komst is het najaar niet de ideale tijd om geboren te worden. Toch geeft dat voor de kalfjes geen problemen. Zij drinken volop melk bij hun moeder en maken een dikke wintervacht tegen de kou. De beide moeders zijn wat oudere, ervaren koeien. Zolang er voldoende voedsel te vinden is, vormt de winter ook voor hen geen probleem. Voorlopig staat er nog voldoende voedsel in het gebied. Mocht het nodig zijn, dan worden de dieren bijgevoerd.

Wilt u de kalfjes komen bekijken? Dat kan, het Kanaalpark is vrij toegankelijk. Maar gun de koeien en hun kalfjes wel de nodige privacy. Houdt minimaal 25 meter afstand en houdt de hond aan de lijn. Moederkoeien zullen hun kalfjes beschermen.

De Rode Geuzen leven het hele jaar door in het Kanaalpark. Met hun gegraas zorgen ze ervoor dat het gebied niet dichtgroeit. In de zomer komen planten in bloei en maken zaden. Daar profiteren planten, vogels en insecten van. In de winter eten de runderen de restjes op, zodat in het voorjaar de cyclus opnieuw kan beginnen.

 foto Peter Wagenaar