A lifetime of experience

Blog door Ton Geerts, voorzitter Exempel

Jong geleerd is oud gedaan. Als kind leer je sneller en gemakkelijker dan als volwassene. Wat iedereen wellicht herkent is dat kinderen een veel beter geheugen hebben dan volwassenen. Ze zijn veel beter in het onthouden van details. Als ik met een groepje kinderen memory speel, weet ik soms niet meer waar een bepaald kaartje ligt maar de kinderen hebben geen enkele moeite om de juiste kaartjes bij elkaar te zoeken.

- promotie -

Wetenschappers hebben hier onderzoek naar gedaan en komen tot de volgende conclusie: In onze hersens zit de prefrontale cortex. Hierin is het werkgeheugen (voor tijdelijke opslag) gesitueerd. Dit gebied is bij volwassenen meer ontwikkeld dan bij kinderen. Hierdoor zien volwassenen dingen precies zoals ze zijn terwijl bij kinderen de prefrontale cortex nog flexibel is waardoor kinderen in staat zijn om creatief en inventief te denken. Een praktijkvoorbeeld: Een volwassene ziet een bezem precies zoals het is: een bezem. Een kind kan daarentegen naast de bezem ook een speer in de bezem zien.
Daarnaast beschikken alle kinderen over een taalgevoelige periode. Deze loopt van 0 tot 7 jaar. Maar tot ongeveer 12 jaar verloopt het aanleren van een 2e taal gemakkelijker.

Muziekopleiding

Met al deze wijsheid op zak is het logisch dat we muziekopleiding met name -en bij voorkeur- aan kinderen geven. Het leren bespelen van een muziekinstrument en het lezen van notenschrift is immers best vergelijkbaar met het leren spreken, lezen en schrijven van een vreemde taal. Groot voordeel van muziek is dat het wereldwijd toepasbaar is. Een muzikant uit Amerika of China zal vanaf een stuk bladmuziek hetzelfde spelen als een leerling die wij opgeleid hebben. Zo zijn wij met deze landen toch nog in harmonie verbonden! Tijdens één van de Musik Parade-optredens van de marchingband konden we probleemloos muziek maken met een Chinees orkest, maar elkaar slechts spreken door, met behulp van Google translate, het Nederlands naar Mandarijn te vertalen.

Jong Exempel

Exempel investeert dus heel bewust in haar toekomst door energie, geld en tijd te steken in jongeren. Precies 20 jaar geleden hebben we de jongeren een eigen gezicht gegeven binnen Exempel en jong Exempel opgericht. Op vrijdag 2 oktober trappen we het jubileumjaar af en gedurende het jaar zullen we een aantal activiteiten organiseren in het teken van 20 jaar Jong Exempel. Daarbij maken we niet alleen een feestje voor onze eigen leden, maar bieden we juist ruimte aan alle kinderen om kennis te maken met muziek en samenspel. Forever young! Houd de website van Empelsnieuws en Exempel in de gaten voor het programma.

Voor het leven!

En wat doet dat dan met je? Uit ervaring kan ik zeggen dat het vinden van een hobby die bij je past an experience for a lifetime is. Dit jaar 40 jaar geleden stond ik met mijn moeder voor de deur van de toenmalige secretaris Jo Geerts. Ik wilde fluit gaan spelen. Geen probleem gaf Jo aan. Enkele weken later kreeg ik op de eerste repetitie een trompet in mijn handen en ik mocht die prachtig blinkende toeter zomaar mee naar huis nemen… De rest is geschiedenis; nog altijd beleef ik veel plezier aan het samen muziek maken en heb ik geen moment spijt van mijn aanmelding.

[Deze bijdrage is gepubliceerd in de Stempel van september 2020]