Exempel en basisschool ’t Schrijverke vormen nieuw orkest

Basisschool ‘t Schrijverke in de wijk Maaspoort en Drumfanfare EXEMPEL werken samen en vormen een orkest met 22 leerlingen van groep 5/6. Dit orkest gaat optreden bij activiteiten in de wijk waarbij het verbinden van bewoners centraal staat.

In de tijd voor kerst zijn we meer gericht op samen zijn en gezelligheid. Toch is dit zeker niet vanzelfsprekend voor iedereen. “Op ’t Schrijverke zijn we ons daar zeer van bewust”, aldus Miriam Spijkers, directrice van deze school. “Daarom hebben we diverse initiatieven waarin goed burgerschap centraal staat”. Jong geleerd is oud gedaan, en goed voorbeeld doet goed volgen. De leerlingen worden niet alleen in de kerst periode, maar verdeeld over het jaar betrokken bij verschillende activiteiten met verbinden als gemeenschappelijk doel. Hierbij denken we aan uitvoeringen op ouderen centra, maar bijvoorbeeld ook aan Halloween of de aftrap van de kinderpostzegel week. Kleinschalige activiteiten met een verbindend karakter.

- promotie -

Drumfanfare EXEMPEL is actief in het samenwerken met scholen op gebied van muziek onderwijs. “Naast een fantastische hobby, is muziek maken ook erg leerzaam” zegt Anouk Pouwels (19), muzikante en vrijwilligster bij EXEMPEL en bijna afgestudeerd als onderwijs assistente. “We hebben bij EXEMPEL als doel om alle kinderen in Empel, Maaspoort en Groote Wielen in aanraking te laten komen met muziek maken”. ’t Schrijverke en basisschool ’t Wikveld in Empel zijn de eerste scholen waar deze samenwerking zijn vruchten afwerpt.

Naast muziekles op scholen verzorgt EXEMPEL volledige muziek opleiding door professionele docenten. De jongste kinderen vanaf ongeveer 5 jaar kunnen instromen bij de “Expeditie Rangers”, waarin spelenderwijs kennis gemaakt wordt met muziek maken. De volgende stap binnen Expeditie EXEMPEL is “Mini EXEMPEL” waarin leerlingen individueel of in kleine groepjes les krijgen op een instrument naar keuze (trompet, trombone, trommel, bariton of saxofoon). Naast de individuele lessen zal er ook een orkest worden samengesteld dat bestaat uit al deze muzikanten. Zij zullen samen, mét orkestbegeleider, kennis gaan maken met het muziek maken in een orkest. Op deze manier worden de leerlingen klaargestoomd om op den duur door te stromen naar Jong Exempel en daarna natuurlijk naar de Marchingband.

[foto met dank aan Drumfanfare Exempel]