Esther: Goedkoop en gezond eten, zó doe je dat!

Door Esther de Vries, Personal Voedingscoach

Gezonde producten zijn duurder geworden ten opzichte van ongezonde producten. Een slechte ontwikkeling, zeker omdat een gezonde leefstijl belangrijk is. Voor mensen met een beperkt budget wordt het steeds lastiger om gezond te blijven eten. In dit artikel geef ik je een aantal tips hoe je op een goedkope manier toch gezond kan eten.

- promotie -

Plan je maaltijden en maak een lijstje

Maak een planning van je maaltijden voor 3 dagen of (liever nog) voor de hele week. Op deze manier beperk je het aantal bezoekjes aan de supermarkt en kom je minder in de verleiding om impulsaankopen te doen. Maak ook een lijstje als je boodschappen gaat doen en houd je daar dan ook aan. Ga ook nooit met honger boodschappen doen.

Koop onbewerkte voedingsmiddelen

Onbewerkte voedingsmiddelen zijn vaak een stuk goedkoper dan bewerkte voedingsmiddelen. Een volkorenbrood is naar verhouding goedkoper dan een zak witte puntjes. En een stuk kaas is naar verhouding goedkoper dan een zakje geraspte kaas.

Koop geen ongezonde producten meer

Flessen frisdrank, een pak koekjes, zakken chips, een zak snoep. Als je dat elke week koopt, ben je daar best veel geld aan kwijt. Koop het niet (of een stuk minder). Dat scheelt best veel geld. 

Let op aanbiedingen

Een andere manier om geld te besparen, is door te eten wat er die week in de aanbieding is bij jouw supermarkt. Maak een planning aan de hand van de reclamefolder. 

Eet minder vlees

Elke dag vlees eten is niet goed voor je gezondheid en niet goed voor het klimaat. Vlees is ook best duur. Je kunt vlees makkelijk vervangen door andere (goedkope) eiwitrijke bronnen, zoals een ei, peulvruchten, tofu of vis uit blik. Door 3 keer per week je vlees te vervangen, spaar je zeker wat geld uit.

Koop groente en fruit uit de diepvries 

Je zou denken dat verse groenten en fruit gezonder zijn dan uit de diepvries, maar niets is minder waar. Groente en fruit uit de diepvries is vaak net zo voedzaam. Je kunt het ook veel langer bewaren en het is vaak goedkoper.

Meer weten? Kijk op https://www.personalvoedingscoach.nl/

[Dit artikel is verschenen in de Stempel van 20 juli 2022]