- promotie -

Empel Algemeen

Empel is een kern en stadsdeel in de huidige gemeente ‘s-Hertogenbosch.
Empel was tot 1971 onderdeel van de gemeente Empel en Meerwijk. Empel zelf is een brinkdorp. De naam Empel komt van het oud Salische woord amba. Amb of Emb betekent rondom en A of Aa betekent water. Later schreef men Empla of Empele. Het dorp lag vroeger dus rondom het water.

De Wijkmanager, wie is dat?

U wilt weten wie de wijkmanager is.

Wat is Wijkgericht Werken

U zoekt alles over Wijkgericht werken in Empel.

Wat is Wijk- en Dorpsbudget

Wonder van Empel

Oorlogsgedachtenis Monument Oud-Empel

Informatie over het oorlogsgedachtenismonument Oud-Empel.

Tempel van Empel

De Tempel van Empel werd in 1986 ontdekt in het Noord-Brabantse plaatsje Empel. Een amateur-archeoloog trof op een akker de overblijfselen van een 2000 jaar oude Bataafse tempel aan. Er werden onder meer vele metalen voorwerpen, mantelspelden en munten aangetroffen.

Bataven

De Tempel van Empel was een klein gebouw van 10 bij 10 meter, gelegen op een verhoging met zuilen eromheen. Daar weer omheen was een muurtje. In de derde eeuw na Christus brandde het heiligdom af en een eeuw later werd de tempel helemaal afgebroken. De stenen werden gebruikt voor een vestiging in Kessel.

Het heiligdom in Empel vertoont met het gebruik van steen duidelijk Romeinse invloeden. Oorspronkelijk vereerden de Bataven de Goden in bossen of bij rivieren. Ze aanbaden dan heilige bomen, vuren of totems. In Oss en Hoogeloon zijn kleine terreinen aangetroffen waar de Bataven op deze oude wijze hun goden vereerden.

Volg de Stichting Tempel van Empel op Facebook