Empel van toen: het Halfhuis

Bijdrage van Rein van Uden in samenwerking met de redactie

Bijgaande foto is uit ± 1900. Het betreft het Halfhuis gelegen aan de Maasdijk te Empel, tussen het Oud Empel van nu en het spoorviaduct, in feite waar nu de Maasboulevard is.

- promotie -

Vanuit de kadastrale kaart kunnen we zien dat de hoofdbewoner in 1944, met huisnummer C 115, Hendrik Deckers was. Op huisnummer C 117 woonden Jos Smulders en Jan van Dijk.

Vanuit de familie Geerts is de aanvulling binnengekomen dat Mieke Geerts (tante Mie) er woonde: “Zij was gehuwd met Ome Hendrik Deckers en Dorus Deckers (vrijgezel) woonde bij hun in. In onze jeugd zijn wij daar dikwijls geweest. Meevaren in de roeiboot van Ome Hendrik, in het zogenaamde derde gat van de Oude Maas.”

vlnr Mieke Geerts en Hendrik Deckers (getrouwd) en Dorus Deckers (broer van Hendrik, vrijgezel) [archief Piet Geerts]

Het waren dus twee huizen die op het nu brede gedeelte van de dijk stonden (recht tegenover het  Dijkverzwaring monument). Deze plek werd in het verleden de “Oude Schans” genoemd. De twee huizen zijn waarschijnlijk eind jaren vijftig of begin jaren 60 afgebroken.

Tekening Halfhuis door Piet Geerts [archief Piet Geerts]

We stelden de vraag aan onze lezers waar de naam “halfhuis”vandaan kwam. Daar kwamen een aantal reacties op waarbij opgemerkt werd dat het huis oorspronkelijk “huis ten halve” genoemd werd omdat het halverwege Empel (het Oud Empel van nu) en de Hedelse brug lag. De naam is later “halfhuis”geworden.

Wil je iets aanvullen over het Halfhuis? Stuur je reactie naar redactie@empelsnieuws.nl t.a.v Rein van Uden.