Van een kleine peer naar een appel met karakter

Door Roy Geers, wethouder Wonen, Ruimtelijke ontwikkeling en Participatie

Empel, het fantastische dorp aan de Maas. Een plek waar ik met mijn gezin inmiddels bijna 13 jaar met veel plezier woon en volop geniet. En met mij vele anderen.

- promotie -

Groei

Empel is in de afgelopen decennia namelijk enorm gegroeid. Het dorp uit de jaren ‘40 en ‘50 kreeg een plattegrond waarin je de vorm van een peer ziet. In de jaren ’70 werden de Maasakkers bebouwd en in de jaren ‘90 begon men aan de nieuwbouw in een schil rondom die kleine peer. De plattegrond van Empel is nu meer een appel, maar dan wel met een flinke hap eruit. Bij de rotonde met de Hustenweg zijn de vier nog resterende bouwkavels in aanbouw genomen. De appel is bijna rond. Dan rijst ook de vraag: is Empel nu af?

Dorps karakter

Kijkend naar de groei van Empel dan zie ik dat de woningbouwopgave niet alleen in woningaantallen leidend moet zijn, maar dat er ook goed gekeken moet worden naar het type woningen, de kwaliteit en de snelheid waarmee zo’n grootschalige uitbreiding (van 400 naar 2400 woningen) van een dorp wordt gerealiseerd. Want ondanks dat er natuurlijk veel is veranderd, blijft het dorpse karakter één van de belangrijkste eigenschappen. De geleidelijke groei en het type woningbouw heeft ervoor gezorgd dat Empel als dorp overeind is gebleven. Daarmee is Empel geen wijk van de stad, maar nog steeds het dorp aan de andere kant van de A2. Een dorp waar velen elkaar kennen en waar het bol staat van activiteiten voor en door bewoners. Gedragen door vele vrijwilligers uit de oude kern én de nieuwe schil.

Energiezuinig wonen

Ook met de nieuwbouw op de vier resterende bouwkavels aan de Hustenweg zijn weer de nodige woningen toegevoegd. Goed voor ’s-Hertogenbosch en weer een kans voor de vele mensen die in onze gemeente een woning zoeken. Maar vooral ook passend in Empel. Het project dat nu grotendeels is afgerond telt 22 koopwoningen en 35 sociale huurappartementen die door Zayaz worden verhuurd. De appartementen op de verdieping zijn ook met de lift bereikbaar waardoor ze voor jong en oud geschikt zijn. Alle woningen zijn zeer energiezuinig. Niet alleen de huur- of hypotheeklasten zijn daardoor laag, bij normaal gebruik is ook de energierekening erg laag.

Van starter tot senior

De andere 3 bouwkavels zijn nu in aanbouw. Het hoogste punt van deze 57 koopwoningen wordt binnenkort bereikt. Woningen voor starters, gezinnen en senioren. Ook deze woningen kennen zeer lage woonlasten doordat ze zeer energiezuinig worden gebouwd. Die energiezuinigheid zorgt ook voor een hoger wooncomfort doordat isolatie, verwarming en ventilatie maximaal op elkaar zijn afgestemd. Deze 114 woningen zijn zeer gewild. Bij het online startmoment van de bouw dat ik met de toekomstige bewoners mocht delen, bleek dat een aantal al in Empel woont. Voor hen een droom om zo in Empel te kunnen blijven wonen. Voor de anderen een nieuw begin in ons prachtige dorp.

Is Empel af?

En dan weer die vraag. Is Empel nu af? Als je het mij vraagt… nee. De appel is rond en blijft zo. Maar in het dorp is nog wel een aantal percelen waarop het huidige gebruik een keer zal veranderen. Op sommige plekken wordt door de eigenaren al nagedacht. Anderen zullen in de toekomst in beeld komen. Een dorp is nooit af. Empel is nog jong en als we zorgvuldig blijven bouwen zal het altijd een appel met karakter blijven.

[Deze bijdrage is tevens verschenen in De Stempel nr 4 van 9 juni 2021]