Een gezonde start van je dag

Door Esther de Vries, Personal Voedingscoach

Een wit broodje met jam, een croissantje en een glas jus d’orange. Het klinkt als een lekker ontbijtje, maar is het wel zo gezond?

- promotie -

Het antwoord is nee. Een wit broodje bevat geen vezels, jam bevat veel suiker en een croissantje bevat veel verzadigd vet. Maar een glas jus d’orange is toch wel gezond? Niet echt, want door de sinaasappels uit te persen, pers je alle vezels eruit die belangrijk zijn voor een optimale werking van je darmen. Dit ontbijt geeft je niet de energie die je de rest van de dag nodig hebt. Veel suiker en vet zorgen voor een piek in je suikerspiegel, waardoor je snel weer een hongergevoel krijgt. Als je ongezond ontbijt, heb je een grotere kans dat je de rest van de dag last krijgt van eetbuien en zin hebt in ongezonde tussendoortjes. Geen gezonde start van je dag dus. 

Wat dan wel?
Er zijn verschillende manieren om gezond te ontbijten. Eén daarvan is een schaaltje yoghurt/kwark met ontbijtgranen. Kijk goed dat je ontbijtgranen kiest met weinig suiker, want de meeste ontbijtgranen in de supermarkt bevatten erg veel suiker. Zelf je granola maken is een gezondere optie. Het is heel eenvoudig en nog gezond ook. Voeg daarnaast nog een portie fruit toe aan je kwark en je hebt een gezond en voedzaam ontbijt.   

Je kunt ook ontbijten met een boterham/beschuit/cracker. Kies dan wel voor de volkoren variant en kies voor gezond broodbeleg. Voorbeelden van gezond broodbeleg, zijn 100% pindakaas, 30+ kaas, magere vleeswaren, appelstroop, groentespread en een gekookt eitje.
Een ander gezond ontbijt is een bordje havermout of Brinta met een stuk fruit erbij.

Wil je eens heel anders ontbijten?

Ga dan voor een ontbijtmuffin of een plak pompoenbrood of bananencake. Deze producten zijn bij mij te bestellen. Dus ook als je geen keukenprins(es) bent of weinig tijd hebt, kun je toch lekker en gezond ontbijten. Kijk op www.personalvoedingscoach.nl voor meer informatie.

[Deze column is verschenen in De Stempel van 3 november 2021]