Exempel naar de wereldtop

Een bijdrage van Richard van Riel; fotografie Max ter Burg

Drumfanfare EXEMPEL gaat eind juli meedoen aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. De 60 muzikanten van THEBAND strijden daar in een internationaal gezelschap om de medailles.

- promotie -

EXEMPEL doet zowel mee aan de show- als marswedstrijden. Bijzonder is hun themashow “Tuin-der-Lusten” die gebaseerd is op het wereldberoemde drieluik van de Bossche schilder Jeroen Bosch. Niet eerder ging de vereniging de uitdaging aan om in zeer korte tijd zowel een wedstrijdparcoursmars als een themashow in te studeren.

Wereld Muziek Concours

Elke vier jaar wordt in Kerkrade het Wereld Muziek Concours (WMC) gehouden. Duizenden muzikanten van over de hele wereld komen dan naar het Roda JC stadion. EXEMPEL doet voor de zesde keer mee.  “Ongelofelijk hoe het orkest zich ontwikkeld heeft sinds de eerste deelname in 2001”, zegt tambour-maître Hans van der Dussen. “Mijn vader liep toen nog voorop en ikzelf speelde mee op trom. Het was voor onze Empelse dorpsvereniging een hele onderneming om tussen ‘de groten’ op wedstrijd te gaan. De wereldtop speelt hier. We gingen toen met 37 muzikanten, deze editie met 60.”.

Kampioensklasse

Exempel komt uit in de kampioensklasse, tussen bands uit Amerika, Azië en Europa. Anders dan twintig jaar geleden zijn de spelregels enorm veranderd. “We worden beoordeeld volgens een internationaal systeem dat gelijk staat aan wedstrijden in Amerika waar de grote highschool bands spelen”. EXEMPEL heeft hierdoor in de loop der jaren de looptechnieken moeten aanpassen. Gerd Kleijberg vult aan: “We liepen in die tijd simpele rondjes en achter elkaar in rijtjes. Nu wordt er op positie gelopen waarbij yardlijnen de richtingen aangeven. Complexer voor de muzikanten, maar voor het publiek veel aantrekkelijker en dynamischer”.

Tuin-der-Lusten

De 12 minuten durende show is gebaseerd op het schilderij Tuin-der-Lusten van Jeroen Bosch. Dirigent en artistiek leider Matthijs Kruik schreef de arrangementen. Het drieluik van de schilder verbeeldt een fantasierijke wereld met hel, hemel en aarde. “We hebben de beelden van Bosch eigentijds vertaald naar muziek en werken die wij passend vinden bij zijn composities”, legt Kruik uit. Geen sinecure, want hoe klinkt de hel bijvoorbeeld? De muziekkeuzes zijn gemaakt om zowel jury als publiek te verrassen: een mix van eigentijds en klassiek met een uitdagende choreografie. Pim van Kan, showinstructeur: “De bandleden hebben een heuse uitdaging. Zowel het aantal sets, de snelheid als de complexiteit zijn van een niveau dat EXEMPEL niet eerder heeft uitgevoerd”.

Primeur

Ook met de marswedstrijden heeft THEBAND het zich niet eenvoudig gemaakt. Marsinstructeur David Nadin heeft elke stap van het parcours uitgeteld en uitgezet voor elke muzikant. “We laten niets aan toeval over. Bijzonder zijn de werken die gespeeld worden: Clash of the Dreadnoughts en Wide Receiver. Dat laatste is een werk met tempowisselingen, waarbij het orkest op driekwartsmaat loopt. Het is niet eerder gedaan op het WMC en EXEMPEL steekt hiermee echt zijn nek uit”.

Empels karakter

De dorpsclub wil laten zien én horen dat ze echt meekan met de (internationale) toporkesten. Ondanks deze ambitie is de Empelse club zichzelf gebleven. “De sfeer is enorm goed” wil voorzitter Lennart Stachowitz nog toevoegen. “Ik speel zelf al mee sinds mijn opleiding bij Jong Exempel en er zijn muzikanten die al voor de zesde keer mee gaan naar het WMC. Met één keer per week repeteren, waar andere clubs vaak standaard twee repetities per week nodig hebben, slagen we erin om op dit niveau te presteren. Door de aanpak van het professionele instructieteam en de motivatie van de leden, houden we tijd over voor gezelligheid en worden vriendschappen voor het leven gebouwd”.

Volg Exempel op en naar het WMC op de Facebook pagina en www.exempel.net

[Dit artikel is verschenen in de Stempel van 20 juli 2022]