De Romeinen in Empel

Op zondag 25 augustus organiseert Stichting Tempel van Empel voor de 3e keer alweer een historische dag. Het thema van deze dag is ‘Brood en Spelen’ (‘Panem et Circenses’). Op het terrein langs de Meerwijkweg (parallel aan de A2) verrijst een Romeins kampement en een (gedeeltelijke) reconstructie van de Tempel van Empel. Het publiek kan zich verheugen op heel wat actie, waaronder legerexercities en gladiatorengevechten. Toegang is gratis.

- promotie -

Het Tiende Legioen Gemina

Het Romeinse kampement wordt opgebouwd door Het Tiende Legioen Gemina (LEG-X-GEM). Dit legioen was één van de oudste Romeinse legioenen en werd door Julius Caesar zelf beschreven als zijn trouwste legioen. Het Tiende legioen Gemina zal het publiek vermaken met diverse legerexercities.  Ook is er deze dag een heuse schietbaan met demonstraties van een ballista (‘Scorpio’-pijlgeschut).

Gladiatoren

Ter ere van de godheid Hercules Magusanus zullen er op deze dag, voor de eerste keer in Noord-Brabant, gladiatorengevechten plaatsvinden. Onder keizer Augustus werden gladiatoren voor het eerst ingezet als openbare spelen. De gevechten vonden plaats in arena’s. Zo zien we op deze dag, in een geïmproviseerde arena, demonstraties van gevechtstechnieken door verschillende gladiatoren.

Op zoek naar Romeinse munten

Oorspronkelijk was de Tempel van Empel een Bataafs heiligdom waar zeer waarschijnlijk de inheemse oppergod Magusanus werd vereerd. De Romeinen assimileerden de godheid binnen hun godsdienst en gaven hem de naam Hercules Magusanus. Er zijn veel Romeinse munten gevonden. Op deze historische dag kan de jeugd  zelf met detectors op zoek gaan naar Romeinse munten. Ook zijn er diverse andere activiteiten voor de jeugd zoals het verven van schildjes.

Informatie en verkoop

Op het terrein komen verschillende informatiestands waaronder die van Museum Halder uit Sint-Michielsgestel. Ook de afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch is aanwezig, net als Museum Hertogsgemaal uit Gewande. Uniek en voor de eerste keer te zien voor het publiek, is de tentoonstelling van originele vondsten van de tempel en godheid Hercules Magusanus. Ook aan de verzamelaars is gedacht en dus zijn er diverse verkoopstands met onder andere archeologische voorwerpen.

Toegang gratis

Het evenement vindt in de middag plaats tussen 12:00 – 17:00 uur en is gratis te bezoeken. Ook aan de inwendige mens is gedacht: Gasterij de Lachende Vis is aanwezig met een eigen paviljoen.  

Stichting Tempel van Empel     

De Stichting Tempel van Empel, opgericht in 2011, heeft als doel de tempel te reconstrueren en zichtbaar te maken op het huidige, oorspronkelijke tempelterrein. Als u deze doelstelling op prijs stelt en de Stichting financieel wilt ondersteunen kan dat op: NL 14 RBRB 0827 7967 14  o.v.v. ‘Donatie Stichting Tempel van Empel’. Kijk voor meer informatie op www.tempelvanempel.nl.  Voor sponsormogelijkheden: abcsenden@hetnet.nl

Dit is een bijdrage van Arjan Senden namens Stichting Tempel van Empel. Voor het volledige artikel lees de Stempel van juli 2019.