Dankjewel Ties, we zullen je missen

Door pastor Piet de Jong

Empel kent een levende geloofsgemeenschap. Dat is mede te danken aan de vele vrijwilligers die betrokken en belangeloos hun diensten aanbieden. Eén van de kernvrijwilligers was Ties van Goch.

- promotie -

Ties overleed op 3 januari 2022. We kennen hem in Empel als een zeer betrokken vrijwilliger die sinds 2005 actief is voor de Landelinuskerk. En dan bedoeld als een echte kartrekker. Hij was verantwoordelijk voor ons kerkhof en het delven van de graven. Ties maakte deel uit van de tuinploeg, die verantwoordelijk is voor het park rondom de kerk, de pastorie en de parochiezaal. Hij verrichtte het grondwerk tijdens de bouw van ons nieuwe pastoraal centrum D’n Hof. Ook zat Ties in het kerkbestuur en was hij jarenlang collectant en bracht hij vele Kerkvensters rond.

Zijn grootste passie ging uit naar ons kerkhof. Wat heeft hij daar veel tijd doorgebracht. Ik heb Ties daar wel eens ’s morgens om 08.00 uur al schoffelend aangetroffen. Hij was die morgen al om 05.00 uur begonnen. “Het wordt warm vandaag”, zei Ties en als het onkruid op tijd geschoffeld wordt kan het drogen en doet de natuur de rest. “Ge moet met de natuur meewerken”, zei hij grappend.

Ties verrichtte met zijn kraantje het grondwerk voor ons nieuwe pastoraal centrum. Dan zag je hem glunderend boven in zijn kraantje zitten. Je kon zien dat hij zich daar al een beetje in de hemel waande. Wat vond hij het geweldig om het oude Stolkerhofje te slopen en de omgeving op te knappen.”Ik vind het zo fijn dat ik dat mag doen”, zei Ties tegen me. Het was dan ook een grote beproeving voor hem dat hij moest erkennen dat het niet meer ging. Zijn lijf legde hem steeds meer beperkingen op. Dat was voor Ties heel confronterend, want hij had nog nooit een dokter of een pil nodig gehad. Nu kwam hij zelfs in het ziekenhuis terecht. Langzaam drong het tot hem door dat hij moest loslaten en opgeven.

Ties was een diepgelovig mens en zeer verbonden met de kerk. Hij was een man die leefde vanuit principes, waaraan hij altijd trouw bleef. Hij was een mensen-mens, een graag geziene Empelnaar. Altijd in voor een praatje, maar toch geen échte prater maar vooral een doener. Wat heeft ‘ie veel voor ons gedaan. Ties, wat laat je veel herinneringen na. We zijn dankbaar dat we jou in ons midden mochten hebben. 

We wensen zijn vrouw Toos, zijn kinderen Huberdien, Andrea en André en zijn kleinkinderen Jim en Rik veel kracht bij het verlies van deze goeie mens.

Namens de Landelinusgemeenschap,

Pastor Piet de Jong

[Deze bijdrage verschijnt ook in de Stempel van 2 februari 2022]