Karel en Ronald van CuHaBo zijn Culinair Hardwerkende Bourgondiërs

door Marja van Kampen-Molenaar

Mieke Hertog uit Empel tipte ons op catering CuHaBo, omdat ze erg genoten had van hun mooi opgemaakte buffet. Het is een Empels bedrijf en dát maakte ons extra nieuwsgierig. De uitbaters zijn chef-koks Karel Boonzaaijer en Ronald Kerklaan, maar wie zijn zij eigenlijk?

- promotie -

De Stempel koerst dus naar Kasteeldreef 38D, gelegen in een gedeelte waar vroeger Autosloperij Engelbert zat. Karel en Ronald hebben alles eigenhandig ingedeeld en ingericht en dat oogt bijzonder professioneel. Royale keukens en veel grote ruimtes, zoals een lesruimte, voorraad en koeling, serviesgoed, spoelkeukens, leen-barbecues etc etc. Op hun ruime parkeerterrein staan 3 bestelwagens met hun logo.

Hoe is het begonnen?

Wij spreken oprichter Karel Boonzaaijer, ‘n jeugdige begin-vijftiger, die vertelt dat hij in 1988 zijn opleiding tot  restaurantkok in Rotterdam voltooide, tegelijk met Ronald Kerklaan. Daarna liepen hun wegen zeker 20 jaar uit elkaar! Karel vertrok naar The Waldorf in New York, kookte voor de Holland-Amerika Lijn op de ‘Rotterdam’, werkte op Ibiza en ondernam in Nederland het een en ander tót hij uiteindelijk in 2017 een eigen catering in Empel startte. Hij had een tweede man nodig en herinnerde zich zijn studiemaatje Ronald Kerklaan. Ook die had niet stilgezeten, werkte bij Herman den Blijker (bekend van TV), was chef-kok bij restaurant ‘De Harmonie’ in Rotterdam en ook jarenlang inkoper van verse producten op het beroemde Rungis, in de volksmond “de buik van Parijs” genoemd. Al die opsommingen zijn zeker niet compleet, maar zo krijgen wij wel een duidelijke indruk van die twee en die is bepaald niet verkeerd.

Van vele markten thuis

We merken dat ze op Kasteeldreef 38D van vele markten thuis zijn. Buiten de catering is er ook Kookstudio Kooklab073 waar liefhebbers Aziatisch, Italiaans of welke stroming dan ook kunnen leren koken. En een cursus om thuis de ‘masterchef’ te worden! De ruimte is geschikt voor 8 tot 30 deelnemers, maar helaas – en dat blijft erg wennen – moet de 1,5 meter afstand gewaarborgd worden en moet het aantal deelnemers dus aangepast worden. Er zijn ook workshops van een dag(deel), bijvoorbeeld voor een bedrijfsuitje of familiedag.

Tegen kostprijs ’n verse maaltijd

Door de beperkingen die hun cateringafdeling door het coronavirus ondervindt, verdienen Karel en Ronald zeker een dikke pluim doordat ze in Den Bosch en Vught mensen, die in deze onzekere tijd liever geen boodschappen doen of kunnen koken, voor 5 euro van een gezonde verse maaltijd kunnen voorzien. Vanuit hun catering-keuken worden in deze periode – voor de kostprijs – verse kant-en-klare dagschotels klaargemaakt. Op hun website lees je er álles over. Doordat ze dit zonder winstopslag doen, ondervinden ze daar nu de gevolgen van. De NOW-regeling (noodfonds werkgelegenheid) van de overheid houdt geen rekening met zulke initiatieven, ziet het als normale inkomsten en trekt het van de toeslagen af. Desondanks gaan ze ermee door zolang het nodig is.

Van heel groot, naar klein

Het virus is niet weg, dus geen grote gezelschappen cateren. Sinds 1 maart zijn ze uitbater bij Maaspoort Sports & Events geworden, maar door corona is daar weinig of niets van gerealiseerd. Ze noemen meer grote ‘klussen’ die afgezegd zijn, maar ze beseffen dat ze lang niet de enigen zijn die schade ondervinden. Er worden nu wel meer kleinschalige barbecues e.d. voor gezelschappen van + 8 personen afgeleverd mét – voor de veiligheid – desinfectie-paaltjes!

De Stempel begrijpt nu goed de betekenis van CuHaBo:  Culinair Hardwerkende Bourgondiërs en wenst ze veel succes.

Meer weten? Kijk op: www.cuhabo.nl

[Dit artikel is verschenen in de Stempel van 8 juli 2020]