CrossFit Duketown werkt verslavend

Door Marja van Kampen-Molenaar

De Stempel had nog nooit van een squatpositie gehoord, maar ‘t blijkt een van onze meest natuurlijke bewegingen te zijn. Een squat is vanuit staande positie zakken in een hurkzit en weer opstaan en door oefening bij CrossFit Duketown – plus wat durf – doe je al snel de kozakkendans! Gewrichten en spieren worden tegelijk getriggerd en Crossfit Duketown leert je om deze natuurlijke bewegingen te versterken. 

- promotie -

De filosofie achter deze tak van sport

Om daar meer van te horen gaat De Stempel naar de Rietwaard 11, waar CrossFit Duketown een grote loods met een bijzonder ruime functionele inrichting heeft. Een van de drie eigenaren, Matthijs Roosen, staat ons te woord . “CrossFit komt uit Amerika en is ‘n soort fitness die simpel gezegd gymnastiek, atletiek en gewichtheffen combineert . De filosofie daarachter is dat je je juist niét op één onderdeel moet fixeren.  Deze methode komt uit het Amerikaanse leger en de training gaat ervan uit dat je jezelf in veel omstandigheden moet kunnen redden.”   

Een bevlogen team

De drie eigenaren zijn collega-docenten lichamelijke opvoeding Koen van Meurs, Rick Mertens en onze gesprekspartner Matthijs Roosen. Zeker een plus dat hun lessen “pedagogisch verantwoord” zijn! Ze raakten al in 2008 gefascineerd door deze nieuwe vorm van fitness en starten in 2017 een CrossFit box, die al snel groeide. Afgelopen mei bestond CrossFit Duketown 4 jaar, eerst in de Maaspoort en afgelopen 2 jaar op de Rietwaard. Inmiddels werken ze met meer dan 6 collega-coaches en in januari is een samenwerking aangegaan met Move Together Fysiotherapie.

Competitie-element                                                                     

Het begint De Stempel langzaam te dagen waar CrossFit naar toe werkt: super fit worden en wie wil dat niet? Gewichtheffen, pull up bars, ’n assault bike en meerdere voor ons onbekende skills helpen om die functionele bewegingen te versterken. Doordat de resultaten worden bijgehouden op een persoonlijke App, wordt de drive om jezelf te blijven verbeteren aangewakkerd. Tijdens ons gesprekje horen wij de geluiden van sporters die hun oefeningen individueel uitvoeren. Oef, heavy!

Ledenverbondenheid

Er zijn meer dan 350 leden, van 8 tot 60+, die over het algemeen 2 x per week komen sporten. Je kunt online via een beschikbaarheidsschema de tijd bepalen. Tijdens de Corona-lockdown was het schipperen, maar door online workshops, ‘t lenen van klein oefenmateriaal en filmpjes met uitleg bleef zeker 95% van de leden trouw. “Wij staan voor een laagdrempelige, familiaire sfeer en onze maandelijkse “Community”-dag wordt gretig bijgewoond. Samen sporten en daarna een drankje en barbecue, dat werkt verbindend.”

Even praktisch

De proefles is gratis en daarna kan nog een proefpakket met 10 verschillende lessen worden afgesloten. Hier geen spiegels, geen ijdele blote torso’s, maar “gewoon” shirtjes voor man en vrouw. De Stempel zelf denkt er éven over na, maar gelooft zeker dat “squatten”, dus sporten, hier ronduit leuk is. We volgen jullie, CrossFit Duketown! Info: https://www.crossfit-duketown.nl/ .

[Dit interview is verschenen in De Stempel van 29 september 2021]