CrossFit Duketown: meer dan een sportclub

De Stempel is benieuwd naar het verhaal van “CrossFit Duketown” dat in augustus 2019 is neergestreken aan de Rietwaard in Empel.

Hoe is het begonnen?

- promotie -

In mei 2017 werd CrossFit Duketown opgericht door Rick Mertens, Mathijs Roosen en Koen van Meurs. Alle drie opgeleid als gymdocent en tevens alle drie werkzaam als sportdocent op de Sportacademie van het Koning Willem I College in Den Bosch.

“Duketown is geboren uit een gezamenlijke passie die wij hebben om mensen in beweging te krijgen” zegt Mathijs. “Er is niets mooier dan mensen begeleiden naar een gezondere, fittere en betere versie van zichzelf.”

Dat is natuurlijk een mooi streven maar wat is CrossFit eigenlijk?

Bij CrossFit gaat het om het trainen met functionele bewegingen. Functionele bewegingen zijn bewegingen die we nodig hebben om te kunnen leven. Denk aan liggen, zitten, dragen, duwen, trekken, rollen, lopen, springen, opstaan, klimmen en nog veel meer. Functionele bewegingen liggen in onze natuur en spreken meerdere spiergroepen tegelijk aan waardoor je snel resultaat boekt.

Dat spreekt vast veel mensen aan.

Succes kon inderdaad niet uitblijven. Al snel werd de gehuurde fitnessruimte op de eerste locatie aan de Marathonloop in Den Bosch te klein voor de alsmaar groeiende ledengroep. 

Na enkele maanden intensief zoeken werd een zeer mooi (en ook een stuk groter) pand gevonden aan de Rietwaard 11 in Empel. “Dit pand had alle mogelijkheden om door te groeien in lesaanbod, urenaanbod en ledenaantal”, geeft Rick aan. ”Een perfecte locatie voor ons”.

CrossFit in Empel dus.

Sinds augustus 2019 draait Duketown op volle toeren in Empel en is het voor veel inwoners niet meer weg te denken uit hun dagelijks leven. Voor veel leden voelt het aan als hun tweede huis. “We streven naar een sfeer waarbij iedereen welkom is, ongeacht welk niveau of doel je hebt”, aldus Koen.

En dan is er ineens de coronacrisis: wat nu?

Koen: “Het was in eerste instantie heel spannend hoe dit zou uitpakken voor ons. Gelukkig is de loyaliteit die we hebben mogen ervaren van onze leden echt ongekend. Ontroerend en hartverwarmend.” De drie eigenaren zijn dan ook vastberaden om sterker en beter uit deze crisis te komen. “We zijn het verplicht aan onszelf en de inmiddels meer dan 200 leden.”

Meer weten?

Wil je meer weten over CrossFit Duketown en/of wil je, na de coronacrisis, een proefles volgen? Kijk dan op de website https://www.crossfit-duketown.nl/. Daar vind je ook de socials van de coaches en verdere contactgegevens.

[Deze bijdrage is ook verschenen in de Stempel van april 2020 in de rubriek “Nieuw in Empel”]