Corona, hittegolf en vakantietijd.

Blog door José Verhallen

Op het moment dat ik dit schrijf, is de hittegolf verdwenen en waait het behoorlijk. We praten zelfs over de eerste zomerstorm; Francis. Tegelijkertijd hoor ik het weerbericht en na deze week regent het minder en zal de zon zich weer laten zien. “Gelukkig”, denk ik dan. De zon geeft warmte, licht en je wordt er blij van.

- promotie -

Ik tenminste… Maar velen hadden het niet gemakkelijk met die warmte; binnenblijven en deuren en ramen dicht om vooral de zon buiten te houden. Ook COVID-19 waar we mee te maken hebben, beïnvloedt ons leven behoorlijk op vele gebieden. Eenzaamheid, angst, voorzichtig zijn is hetgeen waar we allemaal mee te maken hebben.  En dat alles in de vakantieperiode waarin we ons normaal gesproken vrij en blij voelen.

Vakantie anders dan anders

Vakantie is voor mij: tot bij jezelf komen. Vacatio is een Latijns woord wat ‘vrij van verplichtingen’ betekent. Nu, dat hebben we geweten! Hoezo vrij? We werden behoorlijk op onszelf teruggeworpen. Onze alledaagse ‘verplichtingen’ mochten niet langer doorgaan. We kregen veel bijzondere verplichtingen. De artsen en politiek gaven ons regels waar we ons aan moesten houden. Dan is de vrijheid ineens helemaal verdwenen. Niet gaan en staan waar je eigenlijk zou willen, niet mogen doen wat je gewend bent. Beperking op beperking.

Eenvoud

Waar haal je dan je energie uit? Wat brengt je dan rust? Hoe kom je tot genieten en vrij zijn van alles? Ik kwam zelf tot de volgende conclusie: eenvoud terugbrengen in je leven. Lekker thuis genieten van de kleine dingen. Kijken naar kinderen die aan het spelen zijn en samen zijn voor zover dat kon. Creatief worden in doen en laten, bewuster met de basale dagelijkse dingen omgaan. Dat geeft ruimte, rust en vrijheid. Op die manierkan een mens enorm genieten. Niet denken ‘dit kan niet, dat mag niet’, maar juist denken; ‘dit kan nog wel’. Dus, in plaats van ver weg op vakantie, mooie plekjes in eigen land ontdekken of zelf de rust vinden in je eigen tuin. Ook in verpleeg- en ziekenhuizen werd men creatief, juist tijdens de lockdown.

Creatief zijn en positief denken

Door niet te denken aan dreiging of wat er allemaal zou kunnen gebeuren en vertrouwen te hebben en zelf te creëren kom je tot in het diepste van je eigen vezels. Zo zijn we, onbewust, door COVID-19 en de hittegolf in de zomervakantie, beland in creatief handelen en positief denken. Zo creëer je je eigen vrijheid!

[Deze bijdrage is verschenen in de Stempel van september 2020; De Stempel vroeg aan José Verhallen hoe zij de afgelopen periode heeft beleefd. Zij schreef het voor ons op…]