Wat kunnen we leren van Camus?

Blog door pastor Piet de Jong

Laatst stond ik voor mijn boekenkast en viel mijn oog op het boek van Albert Camus: ‘De Pest’. Het is een klassieker uit 1947. Het boek beschrijft hoe een onstuitbaar virus overspringt van dier naar mens en een Algerijns dorp uitroeit. De hoofdpersoon, dokter Rieux is de wanhoop nabij. Toch gaat hij door met het verzorgen en verplegen van mensen.

- promotie -

Het is een boek van meer dan 70 jaar geleden en wat een gelijkenis met wat ons de laatste maanden is overkomen. Al die verplegenden en artsen die al die tijd het beste van zichzelf gaven en doodzieke mensen nabij waren.

Nu we, zoals onze premier Rutte het zegt in ‘het nieuwe normaal’ zijn beland en de exit-strategie zich ontvouwt, is ook het kerkelijk leven op zoek naar een nieuwe balans. Onze vrijwilligers nemen hun taken weer voorzichtig op. Sinds kort mogen er weer voor groepen tot 30 personen en vanaf 1 juli voor groepen tot 100 personen onder strikte voorwaarden diensten worden gehouden. Ik hoop zeer dat ons geloofsgemeenschap voldoende veerkracht in zich heeft om uiteindelijk weer helemaal samen kerk te zijn. Camus houdt ons daartoe in zijn boek twee belangrijke richtlijnen voor: de zorg voor elkaar en luisteren naar elkaars verhaal. Dat is ook het verhaal van onze God die lijdt waar mensen lijden. Het is aan ons om het weer in onze kerken waar te maken.