Vrijwilligerswerk: maak van ‘gewoon’ iets bijzonders

Door Nancy Janssen, medewerker van Dagelijks Leven

We maken kennis met Joy Henskens, activiteitenbegeleider van Het Breeakkerhuis. Nu de feestdagen aanbreken is zij druk bezig met het organiseren van leuke activiteiten voor de bewoners. “Met Sinterklaas hebben we bijvoorbeeld zelf pepernoten gemaakt en sinterklaasliedjes gezongen. Voor de kerst hebben we ons huis gezellig versierd en kerststukjes gemaakt”.

- promotie -

Joy is nog maar net in dienst, maar zat meteen al vol leuke ideeën. “Ik kom nu eigenlijk al handen tekort”, zegt Joy lachend. “Daarom vind ik een uitgebreide pool aan vrijwilligers ook zo belangrijk. Maar helaas is deze door corona aardig uitgedund”.

Nieuwe rol
Joy vertelt dat dit haar eerste baan is als activiteitenbegeleider. De afgelopen jaren werkte ze wel met mensen met dementie, maar dan in de rol van verzorgende. “Ik ben bewust uit deze rol gestapt, omdat het door allerhande bijzaken steeds lastiger werd om op de bewoner zelf te focussen. De overstap bevalt me erg goed. Nu is juist dat rondje wandelen of dat kletspraatje wat ik zo belangrijk vind, onderdeel van mijn werk”.

Inspelen op behoefte bewoner

Dagelijks Leven, de organisatie waartoe Het Breeakkerhuis behoort, wil voor iedere bewoner een zinvolle daginvulling verzorgen. De behoeftes hierin verschillen erg van bewoner tot bewoner, vertelt Joy. “Voor de ene bewoner is meehelpen met de dagelijks huishoudelijke taken, zoals de was en afwas, al zinvol. Maar iemand anders leeft weer meer op van een groepsactiviteit. Er woont ook iemand bij ons die het juist in een groep snel te druk vindt, maar voor wie een potje dammen erg fijn is. Voor al deze activiteiten en meer kunnen we vrijwilligers gebruiken”.

In het midden vrijwilliger Annie met twee bewoners tijdens het beauty uurtje.

Iets voor een ander doen

Deze middag zijn er toevallig twee vrijwilligers aanwezig op Het Breeakkerhuis. Dat is een luxe, zegt Joy. Vrijwilliger Annie loopt vandaag vooral rond met de koffiepot en de koekjes. Ze weet inmiddels precies hoe de bewoners hun koffie graag drinken, want ze is al vrijwilliger bij Het Breeakkerhuis sinds de opening in december 2018. “Ik ben maar alleen thuis”, zegt Annie. “Maar ik kom hier niet naartoe omdat ik zelf eenzaam ben hoor. Ik kom hier omdat het zo’n fijn gevoel geeft iets voor een ander te doen.”. “Precies dat is het”, beaamt vrijwilliger Lian, die vandaag een spelletje speelt met een groepje bewoners in de huiskamer.

Geven zonder te verwachten

Lian vervolgt: “Toen Het Breeakkerhuis zich hier vestigde, heb ik mij gelijk aangemeld als vrijwilliger. Ik wilde namens de buurt laten weten dat de bewoners erg welkom waren. Het werk als vrijwilliger gaat voor mij om ‘geven zonder iets terug te verwachten’. En het mooie is… Je verwacht niets en toch krijg je iets. Het contact met de bewoners laat mij steeds weer zien hoe bijzonder de ‘gewone’ dingen zijn. Hierdoor kijk ik ook weer bewuster naar mijn eigen leven. Ik besef dat het de kleine dingen zijn die ertoe doen.”

Veel mogelijkheden

Joy begrijpt dat het voor iemand spannend kan lijken om mensen met dementie te begeleiden. “Maar”, zegt Joy, “de bewoners hier zijn over het algemeen erg rustig en je wordt als vrijwilliger goed begeleid. Daarnaast zijn de mogelijkheden om te helpen eindeloos. Neem de bewoners mee in je eigen hobby zoals breien of tuinieren. Of begeleid bijvoorbeeld een wandeling of een tafelgesprek. Ondersteuning bij de maaltijden is ook fijn”.

Van harte welkom!

Joy besluit: “Als je interesse hebt om je aan te sluiten als vrijwilliger, nodig ik je van harte uit om contact op te nemen en eens te komen kijken. Het aantal uren maakt daarbij niet zoveel uit. We kunnen eigenlijk de hele dag door wel iemand extra gebruiken en ook met twee uurtjes zijn we al blij!” Bel of mail Joy Henskens 073 822 2726 of j.henskens@dagelijks-leven.nl.

Bezoekadres: Het Breeakkerhuis, Breeakkers 111, 5236 VB ’s-Hertogenbosch (Empel)

[Dit artikel is verschenen in De Stempel van 22 december 2021]