Scoliose

Blog door Loes van den Eijnde, oefentherapeute Cesar, Achter de Blauwe Deur

De zomer is bijna voorbij. Door het warme weer zochten we met zijn allen naar verkoeling bij het water. Zwemkleding aan en gaan! Maar wat, als het u opvalt dat uw dochter of zoon wel erg scheef staat? Dit overkwam Isa, 11 jaar oud toen zij met haar ouders naar het strand ging. Zoals moeder later in de praktijk meldt: ‘’Ik zie mijn dochter steeds minder in ondergoed en ik schrok toen ik haar in bikini zag staan bij het water’’. Later blijkt dat Isa een scoliose heeft, een verkromming van de wervelkolom.

- promotie -

Klachten

3 op de 100 kinderen hebben een scoliose. Een scoliose kan aangeboren zijn, maar in de meeste gevallen ontwikkelt een scoliose zich in de loop der jaren zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Door de kromming, die vaak driedimensionaal is, kan het zo zijn dat er klachten ontstaan aan nek en rug. In ernstige gevallen krijgen hierdoor de organen zoals de longen minder ruimte.

Wees alert

Net zoals bij Isa, gebeurt dit vaak ongemerkt. Extra reden om hier alert op te zijn. Waar kun je dan op letten? Laat je kind voor je staan en kijk naar de volgende punten:

1. Zijn de schouders op gelijke hoogte?

2. Is de ruimte tussen de elleboog en de romp aan de linkerkant even groot als aan de rechterkant?

3. Treedt er bij het bukken een kromme rug op?

Mocht je disbalans in bovengenoemde punten herkennen, dan kan het goed zijn dat je zoon of dochter een scoliose heeft. Neem in dit geval contact op met je huisarts of therapeut om dit verder te onderzoeken. Hoe sneller je erbij bent hoe beter!

Behandeling

Naast de klachten die kunnen optreden bij een scoliose hebben sommige jongeren ook last van een laag zelfbeeld. De rug ziet er anders uit en hoe erger de scoliose, des te krommer de rug. En dat is nou net niet wat je wil op deze leeftijd. De behandeling van een scoliose ligt aan de ernst van de kromming. In veel gevallen is oefentherapie met specifieke driedimensionale oefeningen voldoende. In ergere gevallen kan een brace of operatie nodig zijn. Dus geniet van het buiten zijn en wees alert op een verkromming in de rug, zodat tijdig de juiste behandeling wordt gestart.

Loes van den Eijnde, oefentherapeute Cesar, Achter De Blauwe Deur

Heb je een vermoeden van een scoliose of heb je vragen over dit onderwerp? Wij helpen je graag.

[Dit blog is als column verschenen in de Stempel van september 2020]