Gezond de feestdagen door

Door Esther de Vries, Personal Voedingscoach; verschenen in de Stempel van 9 december 2020

Het Sinterklaasfeest is weer achter de rug en de Kerstdagen staan voor de deur. Ondanks dat de feestdagen door corona dit jaar kleinschaliger en minder uitbundig worden gevierd, blijft december niet echt de meest gezonde maand van het jaar. Toch kun je ervoor zorgen dat je enigszins gezond en zonder al te veel schuldgevoel deze maand doorkomt.

Alles met mate

- promotie -

Het is bijna onmogelijk om al het lekkers deze maand te laten staan. Dat hoeft ook helemaal niet. Spreek wel met jezelf af, dat je het bij kleine hoeveelheden houdt en alleen kiest voor dat wat jij het allerlekkerst vindt.

Gezond eetpatroon tussen de feestdagen door

Als je tussen de feestdagen door een gezond eetpatroon aanhoudt, is het geen probleem om met de feestdagen wat meer en ongezonder te eten dan anders. Eet tussen de feestdagen door vooral veel groente, fruit en volkorenproducten.

Drink zo min mogelijk calorieën

Probeer je alcohol-inname en het drinken van vruchtensappen te beperken. Deze drankjes bevatten veel calorieën. Alcohol zorgt er vaak ook voor dat je meer gaat eten. Als je toch een wijntje of een biertje drinkt, zet er dan een glas water bij. Water geeft je een vol gevoel en zorgt ervoor dat je minder trek krijgt.

Eet rustig

Veel mensen zijn geneigd om snel te eten. Je eet dan al snel te veel. Je maag stuurt namelijk pas na 20 minuten een ‘ik zit vol-signaal’ naar de hersenen. Door minder snel te eten, krijg je eerder een vol gevoel en stop je waarschijnlijk ook eerder met eten.  

Blijf in beweging

Zorg ervoor dat je in beweging blijft. Juist deze maand, waarin je vaak meer en ongezonder eet, is het belangrijk om je calorieën te blijven verbranden. Als je minder beweegt en meer eet, dan heb je grote kans op extra kilo’s. Je hoeft echt niet naar de sportschool. Elke dag een half uurtje wandelen in de buitenlucht is vaak al voldoende.   

Wil je 2021 graag gezond starten en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken, neem dan vooral contact op. Kijk daarvoor op www.personalvoedingscoach.nl . Wie weet word ik dan binnenkort jouw personal voedingscoach.