Thuiswerken

Blog door Loes van den Eijnde, Oefentherapeute Cesar, Achter de Blauwe Deur

Het coronavirus heeft de afgelopen weken veel veranderingen teweeg gebracht.

- promotie -

Zo wordt er van ons verwacht dat als je thuis kunt werken, je dit doet en dat je daarnaast zoveel mogelijk sociaal contact vermijdt. Maar naast dat we nu allemaal veel meer thuis zijn (uitzonderingen daargelaten) krijgen velen van ons ook te maken met een combinatie van thuiswerken, zorgen voor én lesgeven aan kinderen en/of zorgen voor de oudere generatie. Hoe vind je hierin een goede balans tussen werk, gezin en vrije tijd?

Hier een aantal tips die je hiervoor kunt inzetten:

1. Creëer een plekje in huis dat je enkel gebruikt voor werk.

2. Zorg voor een duidelijk dagritme en voldoende afwisseling in activiteiten.

3. Behoud je sociale contacten door bijvoorbeeld te bellen of te videobellen.

In de praktijk krijg ik op dit moment regelmatig vragen over klachten aan nek, schouders en rug door het werken in de thuissituatie. Door een onbewuste en statische houding aan te nemen tijdens het werken, zetten we onze spieren vast, wat voor een grotere spanning zorgt in ons lijf. Dus wissel af, beweeg en zorg voor voldoende ontspanning in je lijf! Naast dat dit goed is voor je lijf, werkt dit ook positief op onder andere je concentratievermogen.

Behalve de bovengenoemde negatieve aspecten, zijn er ook ontzettend leuke creatieve initiatieven die opvallen! Zoals beweeglessen op afstand: online, maar ook fysiek, bij bijvoorbeeld appartementencomplexen voor ouderen. Ook zijn er uitdagende challenges voor lijf en brein die gewoon uitgevoerd kunnen worden in de woonkamer. Ik daag jullie uit met de volgende woonkamer-challenge!

Wat heb je nodig? 10 wc-rollen!

Ga staan met je voeten ongeveer op heupbreedte en ga in een squat staan (alsof je iets opraapt van de grond). Vervolgens verplaats je alle wc-rollen die links van je staan naar rechts door gewichtsverplaatsing in de benen. Wie kan dit het snelst?

Loes van den Eijnde, oefentherapeute Cesar, Achter De Blauwe Deur

Heeft u hulp nodig bij het inrichten van een juiste werkplek of het verminderen van werkgerelateerde klachten? Wij helpen u graag met een op maat gemaakt programma, ook online.

[Dit blog is als column verschenen in de Stempel van april 2020]