Buiten sporten

Blog door Loes van den Eijnde, oefentherapeute Cesar, Achter de Blauwe Deur

Vanaf 11 mei mogen, naast de jeugd, ook volwassenen weer buiten sporten in groepsverband. Ik zie wandel- of hardloopgroepjes voorbij komen en groepen bootcampen of boksen in het park. Maar ook veel individueel zoals wandelen, fietsen of skeeleren. We worden met zijn allen creatiever, zoeken naar nieuwe manieren van beweging, sporten en proberen bovenal nieuwe dingen uit. Iedereen met een positieve energie; we mogen weer!

- promotie -

Die positiviteit is niet voor niets! Als je actief bent, maak je het gelukshormoon endorfine aan. Naast het feit dat je je gelukkiger voelt, kan het ook je training ten goede komen. Je krijgt meer zin en energie om fanatieker te sporten. Je zult zien dat je je na afloop aanzienlijk vrolijker en beter voelt. Als je even wat minder goed in je vel zit, kan bewegen of sporten een bijdrage leveren om uit je negatieve gedachtepatronen te komen.

Waarom juist sporten in de buitenlucht?

1. De tijd gaat sneller. Ga naar buiten, ontdek je omgeving en je zult merken dat de tijd een stuk sneller gaat. Er is meer afleiding, waardoor je je minder snel zult gaan vervelen en de training leuk blijft.

2. Tijdens het sporten krijgen je hersenen meer zuurstof, wat concentratie en creativiteit verhogend werkt. Ook kun je helderder nadenken. Bij het maken van keuzes vind ik het heerlijk om in de buitenlucht te zijn, te relativeren en tot oplossingen te komen.

3. Sport wanneer je wilt. Je bent flexibel in je sporttijden. Even wat minder tijd? Kies voor een korte training en je zult zien dat je je daarna beter voelt!

4. De omgeving werkt stress verlagend. Veel mensen voelen zich na afloop positiever en energieker dan daarvoor.

5. De kans op virussen en ziektes is kleiner. In tijden van COVID-19 een belangrijk punt. Via de buitenlucht is de kans kleiner dat het coronavirus wordt overgedragen. Er is meer ruimte en het Uv-licht van de zon kan virussen doden. Desalniettemin blijft het belangrijk om op te blijven letten.

Enthousiast geworden? Ga naar buiten of zoek een gelegenheid waar je in groepsverband kunt trainen.

Loes van den Eijnde, oefentherapeute Cesar, Achter De Blauwe Deur

Heb je hulp nodig bij sportactiviteiten of wil je in groepsverband sporten? Wij helpen je graag. Een sportieve zomer gewenst!

[Dit blog is als column verschenen in de Stempel van juli 2020]