Biljartvereniging ’t Slot bestaat 70 jaar

Door Jan Brouwers, voorzitter; ook verschenen in de Stempel van april 2020

Van toen naar nu

- promotie -

De biljartvereniging is opgericht op 1 februari 1950 in café ´t Slot  (nu Mondmedicentrum)  door Frans Brouwers en Jan de Ruijter. De toenmalige leden waren als klant/ biljarters afkomstig van café De Kath en café De Sport, beide gehuisvest aan de Empelse dijk. De toenmalige leden waren o.a. Maantje van Boekel (voorzitter), Jan de Kleijn, Wagemakers, Jan de Bekker, Gradus van der Dussen, Willem van Goethem, Jan van Lith, Rijken en Frans Brouwers zelf.

café ’t Slot in Empel rond 1964

De club heeft grote, lange en soms roerige tijden meegemaakt. Ooit hadden we 27 leden, op twee biljarts. Terugkijkend in het verleden, tel ik ruim 65 leden. Het huidige aantal leden bedraagt 10. Zelf ben ik ongeveer 48 jaar voorzitter met mijn medebestuurders Martien van Bergen en Piet van den Oord. Zij zijn beiden ook al zeer lang lid van de vereniging.

De Empeltrofee

Een lange periode werd er in de wintermaanden met de verenigingen DVS, MNM en WBO gespeeld om de Empeltrofee. Omdat er één vereniging werd opgeheven en één café voor de biljartsport werd gesloten, hield de Empeltrofee op met bestaan. Jammer, want het was altijd een mooi gebeuren in het dorp Empel. Nu wordt er nog uitsluitend in eigen clubverband de spelsoort libre gespeeld.

Biljarten in SCC D’n As

De overgang van café ´t Slot naar het SCC D´n As  was echt wennen. Nu weten we niet beter meer en heeft de vereniging het uitstekend naar de zin. De huidige gemiddelden zijn niet om over naar huis te schrijven. Echter, dit is niet echt belangrijk. Het gaat immers om het gezellige avondje uit. Jaarlijks houden we onze traditionele feestavond in D´n As en dit jaar geven we daar nog een feestelijker tintje aan door iets extra’s te doen in de vorm van eten, kienen en barakken *). Ook worden tijdens deze avond de prijzen van het afgelopen seizoen uitgereikt.

Op naar de toekomst

Het huidige ledenbestand is afdoende met een 7-tal leden uit Empel en 3 leden uit ´s-Hertogenbosch. Het bestuur hoopt dat de vereniging nog lang mag bestaan met vele, leuke en gezellige biljartavonden in het Empelse.

*) Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus zijn de feestelijkheden uitgesteld.