25/7 Bijzondere openluchtmis nabij kapel Oud-Empel

“Mi general, Empel existe”

Enkele weken geleden is een gezelschap van 23 personen naar Spanje afgereisd om in Pontevedra het regiment Zamorra te bezoeken.

- promotie -

Dit regiment zat vast op de dijk te Oud Empel in 1585 toen het Wonder van Empel is geschiedt. In december 1585 leken ze hopeloos verloren te zijn. De dijk was doorgestoken door Staatse troepen en het water van de Maas stroomde naar Den Bosch. Een soldaat vond bij het graven van een schuttersput een gave beeltenis van de Maagd Maria. Dit was op de vooravond van het feest van Maria Onbevlekt Ontvangen. (8 December is de feestdag van Maria Immaculada). Ze zagen dit als een teken van God. Ze gingen bidden en kregen nieuwe hoop op redding. Een wonder gebeurde ook echt, toen onverwachts de temperatuur sterk daalde en het heel hard ging vriezen. De Staatse troepen moesten zich terugtrekken naar de Maas. Het water tussen Empel en Den Bosch bevroor en de Spaanse soldaten konden over het ijs naar Den Bosch lopen.

11 Jaar geleden was “Het Wonder van Empel” nog niet zo bekend totdat in 2007 in juli plotseling 350 Spaanse militairen naar Empel kwamen om het “Wonder van Empel “ te herdenken. Vanuit Spanje waren ze op zoek gegaan naar de weg welke de Spanjaarden hebben gelopen in de 16de eeuw via Bommel toen ze onverwachts in Empel aankwamen, niet wetende dat Empel ook werkelijk bestond. Ze belden opgewonden naar generaal Muro met de volgende woorden:

!!! “Mi general, Empel existe”!!!

Dit was een doorbraak en de geschiedenis over “Het Wonder van Empel” kwam weer tot leven. Nu hebben ze de route, welke ze gelopen hebben in de 16de eeuw, in kaart gebracht met langs deze route diverse stempelplaatsen. Deze route wordt vaak afgelegd door de Spanjaarden om te eindigen in Oud-Empel om een bezoek te brengen aan de kapel, alwaar ook sinds kort een stempelplaats is met een stempel van het Wonder van Empel.

Sinds 2007  komen in december Spaanse militairen in hoge orde, naar Empel om de Heilige Mis te vieren. Afgelopen december kwamen er 120 Spanjaarden vanuit Toledo, Pontevedra, Madrid, maar ook vanuit Brussel en Eindhoven. Ze hebben toen 2 grote schilderijen gegeven van de bekende Spaanse schilder Augusto Ferrer Dalmau. “La batalla de Empel” en “La Virgen de Empel”. Deze hangen in de Heilige Landelinuskerk van Empel. Hier hangt ook het in  1950 geschilderde drieluik, welke het verhaal verteld over “Het Wonder van Empel”.

Op maandag 24 juli zullen er wederom 40 militairen naar Empel komen. Op dinsdag 25 juli zullen ze om 11.00 uur nabij de kapel te Oud Empel een openluchtmis vieren. Ze zullen in de kledij komen vanuit de 16de eeuw met 16de -eeuwse wapens. Natuurlijk is iedereen van harte welkom. Na de Heilige mis waarin Priester de Jong samen met een Spaanse priester (con)celebreert, zullen de Spanjaarden wederom een beeltenis aanbieden. Ditmaal is het kunstwerk een  houtsnijwerk in reliëf op Spaans walnoothout van ongeveer 1.2 meter bij 1.0 meter. De kunstenaar is Manuel Romero Carril. Hij is generaal van het leger is en is zeer vereerd om dit kunstwerk te geven. Het zal een mooie plaats krijgen in de kerk van Empel.

Het is bijzonder hoe de Heilige Maagd Maria mensen beweegt en oproept tot gebed naar haar Zoon Jezus. Wie graag wil komen kijken en mee wil vieren is van harte welkom. Dinsdag 25 juli om 11.00 Openluchtmis, nabij de kapel op de dijk te Oud-Empel. Het is dan tevens de feestdag van de Heilige Jacobus oftewel Santiago, welke de patroonheilige van Spanje is. De patroonheilige van het Spaanse leger is uiteraard Maria.